02 dec. 2023 | 07:56

De unde vine expresia „muncă de sisif”, de fapt. Grecii știau, încă din cele mai vechi timpuri, ce înseamnă să muncești degeaba VIDEO

ACTUALITATE
De unde vine expresia „muncă de sisif”, de fapt. Grecii știau, încă din cele mai vechi timpuri, ce înseamnă să muncești degeaba VIDEO

Mitul lui Sisif, una dintre cele mai profunde și tulburătoare povești mitologice, provine din antica mitologie greacă și este asociată cu un personaj tragic și cu o poveste care continuă să inspire și să provoace gândirea umană chiar și în zilele noastre. Mai mult, de la acest mit a apărut celebra expresie „muncă de sisif”.

Vezi și: Creaturile mitologice românești care au făcut înconjurul lumii

Mitologia greacă, cea de la care a început totul

Sisif, unul dintre eroii greci, este renumit pentru abilitățile sale ingenioase și abordarea neconformistă a problemelor.

Cu toate acestea, ceea ce l-a făcut memorabil în mitologia greacă nu a fost geniul său, ci pedeapsa eternă eternă, care a devenit sinonimă cu o sarcină zadarnică și fără sfârșit.

Conform mitului, Sisif a fost condamnat de zeii Olimpului la o pedeapsă nemiloasă după moartea sa. Povestea începe cu o încercare subtilă de a înșela zeii, un act considerat blasfemie în lumea divină.

Astfel, Sisif a fost condamnat să se confrunte cu o muncă absurdă și disperată în lumea subpământeană. Pedepsit pentru eternitate, Sisif a fost condamnat să împingă o stâncă masivă pe o pantă abruptă până la vârful unui deal.

Când aceasta aproape că ajungea în vârf, stânca se rostogolea, obligându-l pe Sisif să reia munca fără rost. Acest ciclu infinit a reprezentat o pedeapsă interminabilă și fără sens, care îi insinua în suflet eroului un sentiment de descurajare și de absurd în ceea ce privește existența sa.

Interpretarea mitului lui Sisif este vastă și bogată în semnificații filozofice și morale. Unul dintre aspectele cele mai puternice ale acestei povești este reprezentarea luptei omului împotriva destinului și a ideii de efort zadarnic, de muncă fără rost.

Vezi și: Ielele și Rusaliile în mitologia românească. Tradiţiile de care puţini români au habar

de unde vine expresia munca de sisif de fapt

Mitul lui Sisif în filosofie

Filozoful Albert Camus a adus mitul lui Sisif în lumina filozofiei existențialiste în lucrarea numită „Mitul lui Sisif”, explorând ideea absurdului în viață și lupta constantă a omului împotriva unui univers aparent indiferent.

El susține că conștientizarea absurdității existenței și a faptului că efortul este uneori zadarnic, similar cu munca lui Sisif, este esențială pentru a trăi o viață autentică și conștientă.

Mitul lui Sisif oferă, de asemenea, oportunitatea de a reflecta asupra naturii umane și a condiției omului, arătând vulnerabilitatea și rezistența în fața dificultăților.


El subliniază importanța acceptării unei realități deseori absurde și faptul că lupta, în sine, poate avea o semnificație înălțătoare, chiar dacă rezultatele sunt fără sens.

În concluzie, mitul lui Sisif rămâne o poveste mitologică captivantă și încărcată de semnificații profunde. Prin eternitatea muncii și a luptei umane, acest mit continuă să provoace imaginația și să ofere un cadru de reflecție profundă asupra existenței și a relației dintre destin și cu absurdul (sau haosul) vieții.

Vezi și: Prima soție a lui Adam nu a fost Eva. Povestea fascinantă, mitologia și valoarea religioasă a lui Lilith

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele