27 nov. 2023 | 15:54

Piatra galbenă, de origine extraterestră: Cum a ajuns să se formeze pe Pământ, explicația oamenilor de știință

ACTUALITATE
Piatra galbenă, de origine extraterestră: Cum a ajuns să se formeze pe Pământ, explicația oamenilor de știință

Piatra ciudată din deșertul libian a reprezentat centrul unei ample dezbateri în știința planetară. S-au sugerat surse posibile precum fulgerele, procese geologice ciudate și chiar vulcanii pe Lună.

Vezi și: Cele mai noi ‘dovezi’ despre extratereștri și OZN-uri, confirmate în Congresul SUA. Dezvăluiri fără precedent

Ipotezele oamenilor de știință

În ultimii 25 de ani, cercetătorii s-au concentrat asupra a două scenarii: fie piatra a fost creată de un meteorit care a lovit deșertul, fie de explozia în aer a unuia. Dovezi noi sugerează că prima ipoteză este probabil cea corectă.

Atunci când vine vorba despre temperaturile care pot transforma nisipul în sticlă, atât impactul unui meteorit, cât și explozi în aer au capacitatea de a atinge acele temperaturi, deoarece pot produce fuziuni la temperaturi ridicate.

Echipa și-a propus să găsească dovezi care să separe un scenariu de celălalt. Există, de fapt, o distincție importantă între un impact și o explozie în aer.

Luând în calcul temperaturile ridicate și undele de șoc din aer, exploziile din aer nu pot transmite suficientă presiune în sol pentru a produce minerale, așa că cercetătorii au examinat compoziția detaliată a sticlei.

Echipa internațională de cercetători a folosit microscopia electronică de transmisie pentru a studia modul în care sunt organizate mineralele în material.

În special, au descoperit cristale mici de oxid de zirconiu. Cristalele pot avea atomii dispuși în moduri diferite și unele aranjamente pot să se formeze doar în anumite condiții specifice.

Vezi și: Extratereștrii ar putea ști că noi existăm, de fapt: Ipoteza fascinantă a oamenilor de știință

Ce specificații are piatra bizară

Una dintre configurațiile găsite este cunoscută sub numele de zirconiu cubic. Acesta este adesea întâlnit în bijuterii, unde devine stabil datorită impurităților intenționate.

Se formează la o temperatură înaltă, între 2.250 și 2.700 de grade Celsius. Dar temperatura reală ar putea fi mai mare decât aceasta, bazându-se pe alte topiri minerale găsite în timpul observațiilor.

Indicatoarele de temperatură nu sunt suficiente pentru a face distincția între impact și explozie din aer, dar o altă configurație a zirconiului văzută în sticlă este mult mai rară și sugerează, de asemenea, presiuni de șoc majore.

Pentru ca acest mineral să se formeze, nu are nevoie doar de căldură, ci și de presiune foarte mare, aproximativ 130.000 de atmosfere.

Dacă mineralele din interiorul sticlei s-au format sub aceste condiții, atunci există un scenariu natural clar: impactul unui meteorit.

Vezi și: De ce este aproape imposibil să întâlnim extratereștrii: Studiul care îți explică evoluția Universului

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele