Scad impozitele și taxele în România pentru cei cu salariul minim pe economie. Peste un milion și jumătate de români, afectați direct
Anul 2024 este unul electoral cu o miză fabuloasă. Vor avea loc alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale. În acest context, liderii coaliției se întrec în măsuri populiste, efectiv aruncă cu bani în populație.
În contextul în care aproximativ 1,6 milioane de români activează în câmpul muncii pe salariul minim pe economie, aceștia reprezintă o miză foarte importantă la alegeri. Le mărești acestora banii din buzunar, șansele să te voteze se accelerează. Deși s-a dovedit de mai multe ori în trecut că o astfel de măsură este distructivă pentru mediul de afaceri și patroni, aducând de fapt mai mulți bani la bugetul de stat decât la românii obișnuiți, particularitățile economice sunt mai puțin importante.
Ce urmează pentru românii cu salariul minim pe economie
Nici nu s-a votat bine legea pensiilor care va aduce majorări fabuloase pentru pensionarii români în 2024, iar premierul Marcel Ciolacu a adresat și situația financiară precară a celor cu salariul minim pe economie. Șeful Executivului și-a propus ca anul viitor, în funcție de execuția bugetară, să scadă impozitarea muncii pentru cei care au salariul minim pe economie.
„Eu îmi doresc ca anul viitor, în funcție și de măsurile fiscale luate și vedem și combaterea evaziunii, să încercăm să începem să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie. Asta este de fapt și de drept marea provocare. Vom vedea execuția bugetară și, în funcție de asta, vom hotărî cum vom proceda. Eu cred că adevărata provocare anul viitor va fi această scădere a impozitării muncii”, a afirmat Ciolacu, citat de Agerpres.
Impozitele din România în 2024
Deși nu există niciun scenariu în care cei 25 de miliarde de lei necesari pentru majorarea pensiilor să iasă din pământ în 2024 altfel decât prin majorarea taxelor și impozitelor din țara noastră, premierul Marcel Ciolacu a oferit asigurări că nu se va întâmpla acest lucru. Ca referință, până și oficialii BNR au atras atenția asupra unor inevitabile majorări a taxelor.
„Am promis foarte clar că nu vom veni cu impozite noi, deci nu vom merge în oglindă cu impozitarea capitalului. Acel lucru sunt convins că se va face cu reforma fiscală trecută în PNRR, nu de către Ciolacu. Eu n-am știut, la fel ca și dumneavoastră. (…) Și ca să vă mai spun un lucru: am dat și eu ca prim-ministru al României să mi se pună și mie PNRR-ul la dispoziție. Nu există. Dacă dumneavoastră ați mai auzit așa ceva: în Guvernul României proiectul PNRR-ului nu există. Astfel de oameni s-au ocupat de banii dumneavoastră”, a mai spus premierul.