Românii și salariile de 7.000 – 8.000 de euro. În ce domenii găsești lefurile cele mai generoase, realitatea pieții muncii din România
Un târg de locuri de muncă desfășurat în weekend la Politehnica București a reprezentat cea mai nouă oportunitate pentru a realiza o radiografie a pieței muncii din România. Așa vezi ce își doresc și caută candidații, dar, mai ales, care este oferta din piață pe partea de recrutare.
La momentul de față și, de altfel, de ceva timp, robotica, inteligența artificială și grafica sunt cele mai căutate domenii, mai ales pentru studenții sau absolvenții de inginerie. Aici, tinerii speră la salarii între 4000 și 5000 de euro net pe lună, dar astfel de sume fabuloase se pot obține doar după mulți ani de experiență. Începătorii, chiar și în astfel de joburi, pleacă de la 5000 de lei.
Citește și: Trei orașe țin economia românească în picioare. Unde trebuie să te muți ca să-ți meargă bine în România
Amazon și SRI, doar câțiva angajatori importanți
La târgul de joburi de la Politehnica București, Amazon și Serviciul Român de Informații au fost cei mai căutați angajatori, chiar dacă niciunul nu a fost foarte transparent când vine vorba de lefurile practicate. Chiar și așa, pretențiile candidaților sunt mari sau foarte mari. ”Un 4.000 de euro m-ar atrage în momentul de față, net vorbind”, a afirmat Cosmin, un freelancer, pentru Observator.
”La standul Serviciului Român de Informații ne-au întâmpinat mai mulți roboți decât oameni. Se caută aici ofiţeri operativi, ofițeri analiști și specialiști tehnici, iar tehnologia cu care vor lucra viitorii angajaţi este cu siguranţă tehnologia viitorului.”, a atras atenția sursa citată. Procesul de selecție la SRI, printre altele, implică testări psiho, examinare medicală și interviuri tehnice, conform reprezentanților instituției de stat.
Salariile la care visează studenții și tinerii absolvenți, ca în occident
”Mă uităm şi la companiile din afară şi din câte mi s-a spus cam 7, 8.000 de euro, cam aşa.”, a afirmat un student participant la târgul de joburi când a fost întrebat ce sumă l-ar mulțumi.
Interesant este însă că, în 2023, salariul este doar începutul beneficiilor la care visează angajații. ”Asigurări de sănătate, asigurări de locuință. Companiile să îți plătească chiria pe parcursul unui an. Mie personal mi-ar plăcea să existe și tichetele de vacanță cu o suma mare pentru că eu îmi doresc să călătoresc, un program flexibil.”, astfel și-a descris o studentă jobul ideal.