20 nov. 2023 | 12:01

Arme bizare de război, folosite de omenire, de-a lungul timpului. Nici prin gând nu-ți trece așa ceva

ACTUALITATE
Arme bizare de război, folosite de omenire, de-a lungul timpului. Nici prin gând nu-ți trece așa ceva
Eden, Janine and Jim via flickr

De-a lungul istoriei, umanitatea a inventat arme creative cu care să se rănească și să se ucidă reciproc, folosind puterea directă a lumii naturale.

Vezi și: Cel mai greu animal din istorie a fost descoperit: Ce specie era, cât cântărea

Cele mai ciudate arme de război din istorie

Mult înainte ca Oppenheimer să devină Moartea, distrugătoarea de lumi, cu bomba atomică, oamenii găseau modalități ingenioase de a-și răni și omorî semenii, iar mulți se bazau pe puterea devastatoare a lumii naturale.

Trebuie să recunoaștem că nu tot ceea ce au inventat era extrem de sofisticat, dar unii au găsit combinații chimice catastrofale care rămân un mister pentru știință și în prezent.

Acum aproape 2.000 de ani, oamenii au găsit modalitatea de a transforma scorpionii în arme, creând bombe de ceramică umplute cu arahnide veninoase.

Așa cum explică autoarea cărții Greek Fire, Poison Arrows, And Scorpion Bombs, Adrienne Mayor, aceste bombe erau aruncate asupra soldaților romani, în timp ce încercau să cucerească orașul antic deșertic Hatra.

Vezi și: Perioada din istorie când era cel mai bine să trăiești: topul surprinzător al preferințelor

Strigătul porcilor, deranjant pentru urechile soldaților

Elefanții de război au fost, la rândul lor, arme eficiente împotriva cavaleriei pe cal și au fost utili și în zdrobirea inamicilor umani. Puteau chiar să-și echipeze colții cu ghimpi pentru a adăuga un element suplimentar de pericol, dar tancurile vii aveau și puncte slabe.

În momentul în care Pyrrhus le-a adus pentru prima dată elefanții de război romanilor, în 280 î.e.n., aceștia au observat că vederea slabă umană nu se potrivea cu sensibilitatea la sunet, și nimic nu îi deranja mai mult decât strigătul porcilor.

Așa cum a scris Mayor pentru The Conversation, acest lucru i-a determinat să lanseze un contraatac cu porci, contribuind la pierderile grele care i-au adus regelui victoria.

Ți-ai imaginat vreodată că ai putea să pui foc direct pe apă? Arhitectul Callinicus din Heliopolis a creat o armă mortală numită Focul Grecesc, care era folosită în războaiele navale.

Introdusă pentru prima dată sub domnia împăratului Constantine Pogonatus în 672 e.n., a contribuit la Marea Asediere a Constantinopolului, iar formula este păstrată secretă chiar și  în zilele noastre.

Vezi și: Orașul din România care se scufundă în istorie. Misterul hrubelor de sub Galați

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele