18 nov. 2023 | 08:58

Una dintre cele mai urâte ființe din lume este și una dintre cele mai prietenoase. Ce este unic la acest animal [VIDEO]

ACTUALITATE
Una dintre cele mai urâte ființe din lume este și una dintre cele mai prietenoase. Ce este unic la acest animal [VIDEO]

Liliacul cu cap de ciocan este un mamifer unic și fascinant, originar din America de Nord. Este numit astfel datorită capului său asemănător unui ciocan, care este format din două proeminențe osoase care se extind în afara frunții.

Liliacul cu cap de ciocan are o dimensiune medie, cu o lungime a corpului de aproximativ 30 de centrimentri și o anvergură a aripilor de aproape jumătate de metru. Are o blană maro sau maro-cenușie și o burtă mai deschisă la culoare.

Evident, vorbim despre un animal nocturn care se hrănește cu insecte. Este un zburător rapid și agil, care poate vâna în aer sau chiar pe sol.

Vezi și: Care este motivul pentru care liliecii dorm cu capul în jos

liliacul cu cap de ciocan 3

Unde poți vedea un liliac cu cap de ciocan

Liliacul cu cap de ciocan trăiește, de regulă, în pădurile temperate și subtropicale din America de Nord, din sud-estul Canadei până în nordul Mexicului. Preferă habitatele umede, cum ar fi pădurile de foioase, pădurile de conifere și mlaștinile.

Este un animal social care trăiește în colonii mari, de până la câteva mii de indivizi, care se găsesc adesea în peșteri, clădiri abandonate sau copaci.

Liliacii cu cap de ciocan sunt activi noaptea. Se hrănesc cu o varietate de insecte, inclusiv molii, libelule și țânțari. Vânează în aer sau pe sol, folosindu-și sonarul pentru a localiza prada.

Sunt animale monogame și se împerechează o dată pe an. Femelele nasc, de obicei, un singur pui pe an, care învață să zboare la vârsta de aproximativ șase săptămâni.

Este o specie clasificată ca fiind pașnică de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Cu toate acestea, populația lor a scăzut în unele zone din cauza pierderii habitatului și a vânătorii.

Vezi și: Peștera din România care are cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Ca să intri aici ai nevoie de un echipament special

liliacul cu cap de ciocan 3

Ceea ce, poate, nu știai despre acest animal

Liliacul cu cap de ciocan este unul dintre cei mai vocali lilieci din lume. Pot produce o varietate de sunete, inclusiv sunete de clic, scârțâituri și țipete.

Mai mult decât atât, trebuie să știi că este un mamifer foarte sociabil, însă nu neaparat cu omul, ci în interiorul propriei comunități. În ciuda faptului că nu va lega o prietenie cu un reprezentant uman, nu va ataca niciodată unul, așa că poți sta liniștit.

Liliacul cu cap de ciocan este un mamifer important din punct de vedere ecologic. Ajută la controlul populațiilor de insecte, așadar, cel mai probabil că nu ar fi rău să te gândești la protejarea lui, în detrimentul vânătorii, fiind extrem de important pentru ecosistem, în general.

Liliacul cu cap de ciocan

Așadar, deși nu este chiar cel mai arătos animal de pe planetă, cu siguranță este unul care contează la fel de mult ca toate celelalte.

Vezi și: Cele mai periculoase animale de pe teritoriul României – VIDEO

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele