Telescopul spațial Euclid va crea cea mai detaliată hartă 3D a universului: Cum arată primele imagini FOTO
ESA lansează primele imagini uimitoare de la Euclid, „detectivul său în universul întunecat”. Telescopul spațial Euclid are misiunea de a observa o treime din cer, astfel încât să poată crea cea mai detaliată hartă 3D a universului făcută vreodată.
Euclid ne arată universul
Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat primele imagini de la telescopul său spațial Euclid – o navă spațială care studiază cu zece miliarde de ani în trecut, pentru a crea cea mai mare hartă 3D a universului de până acum. De la nebuloasa distinctivă Horsehead Nebula (foto jos) până la o galaxie spirală „ascunsă” care seamănă mult cu Calea Lactee, Euclid ne oferă cea mai clară privire de până acum asupra obiectelor cunoscute și nevăzute anterior, care sunt împrăștiate pe zone enorme de cer.
Euclid investighează universul „întunecat”, căutând semne ale modului în care energia întunecată și materia întunecată au influențat evoluția cosmosului. Va observa o treime din cer în următorii șase ani, studiind miliarde de galaxii cu telescopul său de 120 de centimetri lățime, camera cu lungimea de undă vizibilă și camera/spectrometrul în infraroșu apropiat. Euclid s-a lansat în iulie 2023 și, deși misiunea sa științifică oficială nu începe decât abia la începutul lui 2024, deja îi impresionează pe oamenii de știință cu observațiile sale timpurii.
Vezi și: Telescopul spațial James Webb este ca o mașină cosmică a timpului: ce descoperiri importante a făcut
Ce a descoperit până acum
Observația lui Euclid a Clusterului Perseus (foto sus), care se află la 240 de milioane de ani lumină distanță, este cea mai detaliată vreodată, arătând nu doar cele o mie de galaxii din cluster în sine, ci și alte aproximativ o sută de mii care se află mai departe, potrivit ESA. Telescopul spațial a văzut, de asemenea, o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee, numită IC 342 (mai jos), sau „Galaxia Ascunsă”, poreclită ca atare, deoarece se află în spatele propriei noastre galaxii și, în mod normal, este greu de văzut clar.
Euclid este capabil să observe porțiuni uriașe ale cerului și este singurul telescop în funcțiune capabil să imagineze anumite obiecte, cum ar fi clusterele globulare în întregime, într-o singură fotografie, potrivit ESA. Clusterele globulare precum NGC 6397, ilustrate mai jos, conțin sute de mii de stele legate gravitațional.
Observația lui Euclid asupra clusterului este de neegalat în ceea ce privește nivelul său de detaliu, spune ESA.