08 nov. 2023 | 13:35

Dacă renunți la acest ingredient, vei avea o viață mai lungă: Toată lumea îl are în casă, dar îți face rău, conform cercetătorilor

ACTUALITATE
Dacă renunți la acest ingredient, vei avea o viață mai lungă: Toată lumea îl are în casă, dar îți face rău, conform cercetătorilor

Renunțarea la un singur ingredient ar salva nenumărate vieți, spun oamenii de știință. În fiecare an, peste 2.500 de australieni mor din cauza unor boli legate de consumul exagerat de sare, conform unui studiu recent.

Mâncăm prea multă sare, cu consecințe mortale

Consumul excesiv de sare cauzează, în principal, boli de inimă și accidentele vasculare cerebrale, dar și atât de multe decese. După cum arată un nou raport al Institutului Grattan, există măsuri practice pe care guvernul federal le poate lua pentru a salva vieți, a reduce cheltuielile cu sănătatea și a ajuta economia.

A mânca prea multă sare este rău pentru sănătatea ta. Crește tensiunea arterială, ceea ce duce la riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Aproximativ unul din trei australieni are hipertensiune arterială, iar consumul de prea multă sare este cel mai mare contributor individual.

Vezi și: Ingredientul folosit de toate gospodinele care îți scurtează viața, chiar dacă e delicios

Vezi și: De ce pun oamenii sare în cafea: adevărul din spatele unui obicei ciudat

Din păcate, australianul obișnuit mănâncă mult prea multă sare – aproape dublu față de maximul zilnic recomandat de cinci grame, echivalentul unei lingurițe. Guvernele australiene știu că aportul excesiv de sare este o mare problemă. De aceea, în 2021, au stabilit un obiectiv de a reduce consumul de sare cu cel puțin 30% până în 2030. Este un obiectiv ambițios și demn. Dar încă mâncăm prea multă sare și nu avem politicile pentru a schimba asta.

Renunțarea la acest ingredient duce la o viață mai sănătoasă

Cu toate astea, cea mai multă sare pe care o mănâncă australienii nu provine din recipientul de pe masă. Aproximativ trei sferturi din sare sunt adăugate alimentelor în timpul producției. Această sare este ascunsă în alimentele de zi cu zi, cum ar fi pâinea, brânza și carnea procesată. Alimentele comune, cum ar fi pastele gata de consumat sau un sandviș cu șuncă, pot avea până la jumătate din aportul total de sare recomandat.

Vezi și: Legătura dintre sare și atacurile de cord: cum s-o consumi, ca să nu ai probleme cu inima

Reducerea cantității de sare adăugată alimentelor în timpul producției este cea mai eficientă modalitate de a reduce consumul. Limitele de sare ne pot ajuta să facem asta. Acest lucru funcționează prin stabilirea limitelor de cantitate de sare care poate fi adăugată la diferite tipuri de alimente, cum ar fi pâinea sau biscuiții. Pentru a îndeplini aceste limite, companiile trebuie să schimbe rețetele produselor lor, reducând cantitatea de sare.