11 nov. 2023 | 09:00

Când intră pensiile în luna decembrie, banii se dau mai devreme. Ce trebuie să știe pensionarii din România

ACTUALITATE
Când intră pensiile în luna decembrie, banii se dau mai devreme. Ce trebuie să știe pensionarii din România

În mare parte, viramentul pensiilor din România este unul destul de previzibil, la fel în fiecare lună. Există însă și excepții de la regulă, iar decembrie se numără printre ele, având în vedere zilele libere de la stat de la final de noiembrie și început de decembrie.

Casa Națională de Pensii Publice a simțit nevoia unui comunicat pe marginea viramentului pensiilor pentru luna decembrie. Din câte se pare, majoritatea transferurilor se vor realiza de la final de noiembrie, indiferent dacă vorbim de pensii virate în cont bancar sau ”în mână”, de către poștaș.

Citește și: Legea Pensiilor 2024 – ce probleme rezolvă, ce rămâne la fel. Pensionarii care vor avea de câștigat anul viitor

Ce se schimbă cu pensiile românilor în decembrie

În mod tradițional, plata pensiilor se face fie pe card, fie, în funcție de opțiunea pensionarului, la domiciliu, între zilele de 1 – 15 ale lunii. Pensionarii care nu sunt găsiți acasă, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective, pot ridica drepturile bănești și talonul de pensie de la Poșta Română. Banii pe card se virează între 12 și 13 ale lunii, urmând ca talonul de pensie mov să fie transmis între 1 și 15 ale lunii.

Luna decembrie vine la pachet cu o situație un pic mai complicată deoarece avem zile libere de la stat pe 30 noiembrie – Sfântul Andrei și 1 decembrie – Ziua Națională a României. Cele două zile, în 2023, pică joi și vineri. Astfel, bugetarii sunt liberi până pe 4 decembrie. Pe de altă parte, președintele CNPP a oferit asigurări pe marginea faptului că nu vor exista sub nicio formă întârzieri la plata pensiilor în acea perioadă.

Citește și: Cum se majorează pensiile românilor în 2024, la 1 ianuarie și 1 septembrie. Toți pensionarii trebuie să știe recalcularea

Începe viramentul pensiilor la final de noiembrie

Conform datelor oferite de Daniel Baciu de la CNPP, viramentele de bani către Poșta Română și bănci pentru decembrie vor începe încă de pe data de 20 noiembrie. Astfel, chiar dacă vor exista acele zile libere la final de noiembrie și început de decembrie, nu ar trebui să afecteze în niciun fel livrarea pensiilor.

„Noi facem viramentele de bani către Poșta Română și alte bănci începând din 20 noiembrie. Faptul că vor exista câteva zile libere la finele lui noiembrie și început de decembrie nu ne afectează, fiindcă noi asiguram fluxul normal.

Sigur, va exista o presiune pe poștași care vor trebui să ajungă și în Munții Apuseni, și la cota 2.000, și la etajul zece al unui bloc din cine știe ce oraș. Dar o vor face, așa cum au mai făcut-o. Însă, fac precizarea foarte importantă că avem banii de pensii. În plus, menționez și că jumătate din cele cinci milioane de pensionari primesc pensia pe card și acolo e mult mai simplu, printr-o simplă apăsare de tastatură”, a declarat Daniel Baciu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele