06 nov. 2023 | 10:17

Limitarea plăților cu numerar vine cu o nouă lovitură pentru buzunarul românilor. Comisioane bancare mai mari la cash

ACTUALITATE
Limitarea plăților cu numerar vine cu o nouă lovitură pentru buzunarul românilor. Comisioane bancare mai mari la cash

Plățile cu cash vor deveni din ce în ce mai problematice în România, chiar și pentru sume de câteva mii de lei, după intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative. În acest context, băncile se pare că vor profita și ele de români, lovindu-i la buzunare cu impozite și taxe mai mari la operațiunile cu numerar.

Începe să devină din ce în ce mai complicat și mai costisitor să lucrezi cu cash în România. Autoritățile române, peste doar câteva zile, vor introduce limite atât pentru persoanele fizice, cât și juridice, atunci când vine vorba de plăți cu bancnote și monede. Singura opțiune fezabilă, peste câteva mii de lei, va rămâne cardul bancar. Iar dacă asta nu era suficient, chiar și atunci când vrei vrea să depui bani la bancă, vei plăti comisioane mai mari.

Citește și: Plățile cu numerar în România, sub reflector. Anunțul de la Guvern pentru românii care nu vor să se despartă de bani cash

Băncile din România taxează grav românii amatori de cash

„Te informăm că de la 1 ianuarie 2024 comisioanele vor fi modificate pentru operațiunile de depunere de numerar la ghișee și pentru alte operațiuni”, arată mesajul unei dintre băncile din România, conform Hotnews.ro. Problema este că foarte multe bănci au adoptat aceleași măsuri și au trimis avertismente similare către clienții lor în ultima săptămână. Doar termenul de aplicare al noilor măsuri variază, dar un lucru este sigur, va fi scump să încerci să mai lucrezi cu cash. 

Cei mai afectați sunt proprietarii de magazine din mediul rural, unde numerarul continuă să fie rege, iar sume semnificative de bani trebuie depuse în fiecare seară la bancă. În contextul creșterii comisioanelor bancare, costurile mai mari vor ajunge să se rostogolească în prețurile plătite de români obișnuiți pe produse de uz casnic.

„Gândiți-vă că sunt peste 60.000 de mici comercianți, foarte mulți având magazine în zone rurale, unde plățile se fac exclusiv cash. Clienții vin și plătesc cu bani gheață, unii coboară din munte să-și facă aprovizionarea. Seara, proprietarul s-ar duce la cash and carry să-și refacă stocurile, dar acum ne-a coborât plafonul. Păi unde și cum să-mi urc eu bani pe card la ora aia ca să-mi plătesc marfa cu cardul?”, explică într-o discuție cu HotNews Feliciu Paraschiv, fondator al Paco Supermarkets și Vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România – ANCMMR.

Citește și: Obligatoriu în toată România de astăzi, 1 noiembrie. Cum s-au limitat plățile cu cash în magazine, valoarea maximă de bani numerar

Românii nu au carduri bancare și nici agenții bancare

Unele statistici plasează numărul românilor posesori de carduri bancare la aproximativ 50% din populație. Mai mult decât atât, în ultimii ani, de la începutul pandemiei, numărul agențiilor bancare s-a înjumătățit la nivel național. În mediul rural nu au fost niciodată multe, dar acum sunt inexistente.

Conform datelor agregate de Consiliul Concurenței, în mediul urban, o unitate deservea aproximativ 4200 de clienți în anul 2015, ajungând în prezent să deservească 4700 de clienți. Schimbarea este mult mai dramatică în mediul rural, unde, în anul 2015, o unitate deservea aproximativ 6100 de clienți, ajungând în prezent să deservească 9000.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele