Săptămâna de lucru de patru zile: Țara care testează acest mod de lucru, cât succes are
Conceptul de săptămâna de lucru de patru zile devine din ce în ce mai testat. Acum, Germania se gândește să introducă și ea acest mod de lucru.
Ideea a fost deja studiată în alte țări europene și testată de unele companii. Subiectul apare însă pe agenda primei economii europene tocmai într-un moment în care se prefigurează spectrul unei recesiuni. Alții văd însă în această criză ocazia unor transformări radicale.
Săptămâna de lucru de patru zile, testată în Germania
Pe lângă un mai bun echilibru între viața profesională și cea privată, precum și o productivitate crescută, trecerea la săptămâna de lucru de patru zile ar reduce „unul din cele mai ridicate procente de salariați care lucrează în regim part-time din Europa”, susține Sophie Jaenicke, responsabilă pentru programul de lucru în conducerea sindicatului IG Metall.
Potrivit unui studiu realizat de fundația Hans-Boeckler, 81% dintre germani susțin trecerea la săptămâna de lucru de patru zile. În timp ce în Belgia angajații au dreptul de a cere introducerea săptămânii de lucru de patru zile, încă de la finele lui 2022, în Germania legea permite angajaților și angajatorilor să cadă singuri de acord cu privire la programul de lucru, care poate ajunge până la maxim 48 de ore pe săptămână.
Vezi și: Săptămâna de lucru de patru zile, în România: mulți români au făcut deja tranziția la noul program
Unde se situează România
În România, în urmă cu ceva timp, s-a legalizat săptămâna de lucru de patru zile și weekendul de trei, cu mențiunea foarte importantă că noul program este complet opțional. Ține de angajatori dacă vor sau nu să-l implementeze și de angajați dacă vor să-l accepte. Nu de alta, dar ar implica creșterea programului de la 8 la 10 ore de lucru pe zi.
Unul dintre primii giganți din România care a trecut la un program de patru zile pe săptămână este ING Bank, iar directorul de resurse umane al filialei din băncii olandeze din țara noastră este foarte încântat de rezultate. „Pentru noi, săptămâna de lucru redusă înseamnă o rearanjare a timpului de lucru și anume – muncești cu o oră în plus timp de 4 zile pe săptămână și ai opțiunea să-ți iei jumătate de zi a cincea zi sau o dată la 2 săptămâni o zi liberă”, a explicat Mihaela Ioniță. Nu mai puțin de 82% dintre angajați s-au declarat pe deplin mulțumiți de acest program de lucru.