05 iul. 2023 | 09:40

Săptămâna de lucru de 4 zile, în România: ce trebuie să știi despre weekendul prelungit constant

ACTUALITATE
Săptămâna de lucru de 4 zile, în România: ce trebuie să știi despre weekendul prelungit constant

În România, în urmă cu ceva timp, s-a legalizat săptămâna de lucru de patru zile și weekendul de trei, cu mențiunea foarte importantă că noul program este complet opțional. Ține de angajatori dacă vor sau nu să-l implementeze și de angajați dacă vor să-l accepte. Nu de alta, dar ar implica creșterea programului de la 8 la 10 ore de lucru pe zi.

Unul dintre primii giganți din România care a trecut la un program de patru zile pe săptămână este ING Bank, iar directorul de resurse umane al filialei din băncii olandeze din țara noastră este foarte încântat de rezultate. „Pentru noi, săptămâna de lucru redusă înseamnă o rearanjare a timpului de lucru și anume – muncești cu o oră în plus timp de 4 zile pe săptămână și ai opțiunea să-ți iei jumătate de zi a cincea zi sau o dată la 2 săptămâni o zi liberă”, a explicat Mihaela Ioniță. Nu mai puțin de 82% dintre angajați s-au declarat pe deplin mulțumiți de acest program  de lucru.

Pandemia a introdus săptămâna de lucru de patru zile

În pandemie, s-a accentuat nevoia de flexibilitate a programului, separarea vieții profesionale și personale. Pe principiul, dacă s-a putut lucra de acasă, de ce nu se pot avea trei zile libere pe săptămână. În orice caz, partea bună este că în Codul Muncii din România s-a reglementat săptămâna de lucru de patru zile a câte zece ore, chiar dacă nu a venit cu o obligativitate.

Astfel, în situația în care ești angajat cu normă întreagă, nu mai există obligativitatea unui program de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână pentru un total de 40 de ore. În urma unei negocieri cu angajatorul, poți opta pentru variante precum 10 ore pe zi timp de patru zile (ex. de la ora 7:00 la 17:00) sau, de exemplu, 3 zile de 12 ore sau alternarea între o săptămână de 5 zile lucrătoare a câte 9 ore fiecare și o săptămână de 4 zile lucrătoare cu un program zilnic tot de 9 ore. În final, ajungi să beneficiezi de o zi de odihnă în plus. Legislația actuală permite acest lucru.

 „Pe de o parte, candidații și angajații care își doresc lucrul acesta pentru că vine cu o zi în plus pe care și-o pot dedica vieții personale. Pe de altă parte, vine perspectiva angajatorilor care încă nu sunt pregătiți pentru așa ceva – implică pe de o parte reorganizare, costuri, analiza mai atentă a business-ului, unele business-uri poate nici nu se pretează pentru așa ceva.”, a explicat Ana Vișan, director de marketing la Best Jobs.

În cadrul unui sondaj realizat de firma de recrutare, 8 din 10 angajați din România sunt încântați de posibilitatea unei săptămâni de lucru de patru zile. De partea cealaltă a baricadei însă, doar 4 din 10 angajatorii sunt de acord cu respectivul mecanism.

„Cei care pun accent pe timp liber sunt angajații foarte tineri, între 18 și 25 de ani, care nu au încă obligații (casa și masa sunt asigurate de părinți) și cei trecuți de a doua tinerețe (între 51 și 65 de ani), ai căror copii au crescut și care nu se mai gândesc la venituri mari, ci la cum să-și trăiască viața mai plăcut și să se relaxeze”, spune Gabriel Chicioreanu, consultant în Managementul carierei (4Career), conform RTV.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele