31 oct. 2023 | 14:32

Cine este al cincilea cel mai bogat om de pe planetă și ce avere are: Legătura pe care o are cu Bill Gates

ACTUALITATE
Cine este al cincilea cel mai bogat om de pe planetă și ce avere are: Legătura pe care o are cu Bill Gates

Al cincilea cel mai bogat om de pe planetă este Steve Ballmer, fostul asistent al lui Bill Gates la Microsoft. El a urcat vertiginos în clasamentul celor mai bogați oameni din lume și ar putea să îl depășească în curând pe fondatorul Microsoft în ceea ce privește averea netă.

Al cincilea cel mai bogat om de pe planetă este fostul asistent al lui Gates

Averea lui Ballmer a crescut anul acesta cu aproximativ 29 de miliarde de dolari, potrivit Business Insider, ceea ce îl plasează pe poziția a cincea în clasamentul miliardarilor realizat de agenția Bloomberg. Averea lui Ballmer se ridică în prezent la 121 de miliarde de dolari, cu doar șase miliarde mai mică decât cea a lui Gates, care este pe locul patru în clasamentul celor mai bogați oameni ai planetei.

Vezi și: Bill Gates, Elon Musk, Warren Buffett și Jeff Bezos: cei mai bogați oameni ai planetei care au început ”din nimic”

Vezi și: Averile bogaților se topesc, banii le dispar din conturi: explicația fenomenului bizar, care-i bucură pe săraci

Creșterea prețului acțiunilor Microsoft cu aproape 100 de dolari de la începutul lui 2023 l-a făcut pe Ballmer mai bogat decât Larry Ellison, cofondatorul Oracle (114 miliarde de dolari), Warren Buffett, fondatorul și CEO-ul companiei de investiții Berkshire Hathaway (110 miliarde dolari), Larry Page și Serghei Brin, cofondatorii Google (110, respectiv 105 miliarde dolari) și Mark Zuckerberg, CEO-ul și unul dintre fondatorii Meta/Facebook (108 miliarde dolari).

Bill Gates l-a angajat pe Ballmer la Microsoft

Ca referință, Bill Gates l-a angajat pe Ballmer la Microsoft în 1980 în funcția de „asistent al președintelui” companiei, însă atribuțiile sale au fost mai degrabă cele ale unui manager de business, decât cele ale unui asistent personal. Ballmer și-a negociat un salariu inițial de 50.000 de dolari, plus un bonus de 10% din creșterea profitului pe care îl generează. El a fost însă de acord să renunțe la această clauză după ce profiturile Microsoft au explodat, acceptând în schimb o cotă parte din companie, potrivit Forbes.

Vezi și: Elon Musk și Mark Zuckerberg, cei mai bogați oameni ai planetei: cât au câștigat anul acesta

Consilierul de încredere al lui Gates a urcat treptat în ierarhia companiei, devenind CEO al Microsoft în 2000. El s-a retras din această funcție în 2014 cu 333 de milioane de acțiuni în portofoliu, echivalentul unei cote de 4% din Microsoft. Cei de la Markets Insider notează de asemenea că Ballmer este o anomalie în clasamentul celor mai bogați 10 oameni ai planetei. Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos și toți restul își datorează averea unor companii pe care le-au fondat și pe care unii dintre ei le conduc în continuare. Ballmer în schimb nu este nici fondator, nici șef actual al Microsoft.