26 oct. 2023 | 11:03

Povestea românului care a dat lovitura cu pantofi pentru Sophia Loren și Elena Ceaușescu. Cum au rămas în istorie celebrii Guban

ACTUALITATE
Povestea românului care a dat lovitura cu pantofi pentru Sophia Loren și Elena Ceaușescu. Cum au rămas în istorie celebrii Guban

Pantofii Guban au fost preferații românilor dar au făcut valuri și pe scena internațională, fiind purtați de Sophia Loren, Charlie Chaplin sau Harry Truman.

Un nume legendar

Confortul și eleganța pantofilor Guban au purtat ecoul acestora până în prezent, când mai auzim vorbindu-se cu nostalgie de celebra fabrică de pantofi timișoreană, conform Ghidlocal.

Citește și Lacul din România de o frumusețe rară pe care puțini îl știu: Buhui este cel mai vechi lac artificial din țara noastră

În anul 1904, la Gurbediu, comuna Tinca, se naște părintele pantofilor Guban, Blaziu Guban. Duce o copilărie plină de neajunsuri și, la vârsta de patru ani, este adoptat de o familie din Oradea. Terminând doar cinci clase, muncește ca îngrijitor la porci, iar în timpul Primului Război Mondial, se angajează la o fabrică de ghete din Oradea, unde este fascinat de amestecurile de substanțe și materiale.

blaziu guban

Viziune occidentală

Experiența anterioară i-a servit lui Blaziu Guban în crearea unei creme de ghete care a făcut istorie în România. Într-o cutiuță metalică, rotundă, produsă la fabrica Mecher din Timișoara, cu un aspect inconfundabil, crema de ghete Guban a fost revoluționară prin capacitatea sa de a îngriji pielea pantofilor, astfel încât să le prelungească perioada de purtare. În 1937 este înregistrată la Registrul Comerțului Uzinele Chimice „Guban” Timișoara, care urmează să producă și clei sau ceară, elemente necesare în producția pantofilor.

Citește și Locul din România a cărui frumusețe îți taie respirația. Atrage numeroși turiști

Dorind să aducă un suflu nou și să se inspire din tendințele prezente la târgurile din Occident, Blaziu Guban călătorește și expune produse Guban la târgurile de mostre precum cele de la Budapesta, Viena, Paris, Praga sau Zurich. Scopul acestor acțiuni a fost posibilitatea de a oferi calitate românilor pentru a stopa importurile.

Guban a fost singura fabrică din România care nu a fost naționalizată în anul 1948.

Instaurarea regimului comunist a presupus trecerea tuturor averilor private în proprietatea statului, iar măsurile au fost luate rapid, astfel încât toate fabricile au ajuns în posesia statului în cel mai scurt timp. Nu și Guban. Abia în 1952 Blaziu Guban cedează fabrica, cu condiția să i se permită să își conducă uzinele până la pensionare. Ceea ce s-a și întâmplat.

crema guban

Pantofii Guban

Prima pereche de pantofi marca Guban a apărut în anul 1959. Fulminanta lor popularitate s-a datorat calității materialor folosite, eleganței și confortului, fiind lucrați manual. Nu e de mirare că nu doar românii, ci și personalitățile secolului trecut s-au îndrăgostit de încălțămintea produsă la Timișoara.

Citește și Comoara pe care au încercat să o fure trei bulgari din România, după ce au găsit-o cu detectoare de metale. Au fost prinși la vamă. Foto

Blaziu Guban a decedat în anul 1978, iar în prezent, fabrica Guban și-a diminuat considerabil activitatea, dar continuă să producă manual modele de pantofi de damă, ducând astfel mai departe valorile stabilite de bihoreanul care a cucerit lumea cu pantofii săi.