21 oct. 2023 | 14:54

Evoluția omului: de ce avem sprâncene, ce rol au acestea, de fapt?

ACTUALITATE
Evoluția omului: de ce avem sprâncene, ce rol au acestea, de fapt?

Nu subestima niciodată puterea sprâncenelor. Aceste două fâșii subțiri de păr deasupra ochilor tăi, aparent nesemnificative la prima vedere, joacă un rol crucial în fiziologia și comunicarea umană. Oricât de modeste ar părea, sprâncenele sunt ca niște semnalizatoare ale informațiilor sociale, servind în mai multe feluri, fiind un puternic instrument în exprimarea nonverbală. Se naște astfel întrebarea: care este motivul pentru care avem sprâncene?

Una dintre funcțiile principale ale sprâncenelor este aceea de a împiedica transpirația să ajungă în ochi, ceea ce ne poate afecta vederea și poate fi destul de inconfortabil. Acţionează ca bariere naturale, atrăgând transpiraţia şi asigurându-ne că ochii noştri rămân limpezi şi funcţionali. În timp ce acest rol practic este, fără îndoială, important, sprâncenele strălucesc cu adevărat în domeniul comunicării nonverbale.

Vezi și: De ce culoarea pielii oamenilor e diferită, deși evoluția a fost la fel

Sprâncenele expresive pot transmite o gamă largă de emoții, de la surpriză și flirt până la furie și tristețe. Ridicarea unei sprâncene, de exemplu, este o expresie universal recunoscută de surpriză. Când întâlnim ceva neașteptat sau șocant, ochii ni se fac mari pentru a capta cât mai mult posibil din scena din jur, provocând ridicarea sprâncenelor.

Această mișcare subtilă servește ca un indiciu puternic, permițându-ne să evaluăm starea emoțională a celor din jurul nostru. În mod similar, sprâncenele ridicate înseamnă, de asemenea, interes și implicare, cum ar fi atunci când flirtăm sau devenim profund absorbiți de o conversație.

Mișcările expresive ale sprâncenelor sunt adesea subconștiente și unele dovezi sugerează că anumite expresii de bază sunt înțelese universal în diferite culturi, indicând bazele lor evolutive. Cu toate acestea, intră în joc și factori culturali. Un studiu din 2011 a constatat că diferitele culturi se bazează pe sprâncene în grade diferite pentru expresia facială. De exemplu, participanții chinezi la studiu au fost mai înclinați să-și folosească ochii pentru a transmite emoții, în timp ce „caucazianii de Vest” se bazau mai mult pe sprâncene și gură.

Evoluția ne arată de ce avem sprâncene

Dincolo de rolul lor în exprimarea emoțiilor, sprâncenele joacă un rol crucial în recunoașterea feței. Ființele umane sunt excepțional de pricepute în recunoașterea fețelor, chiar și în obiectele de zi cu zi în care nu există o față reală, cum ar fi celebra imagine a lui Iisus care apare pe o bucată de pâine prăjită.

Cercetările au arătat că sprâncenele sunt esențiale în acest proces, potențial la fel de vitale ca și ochii înșiși. Un studiu din 2003 a demonstrat că absența sprâncenelor pe fețele familiare afectează semnificativ performanța de recunoaștere, mai mult decât absența ochilor. Capacitatea noastră fin reglată de a recunoaște fețele a fost probabil influențată de trăsăturile unice ale sprâncenelor noastre.

Este important de remarcat faptul că sprâncenele noastre sunt destul de distincte de cele ale rudelor noastre îndepărtate și chiar de unii dintre strămoșii noștri dispăruți, cum ar fi Homo heidelbergensis, care avea sprâncene stufoase. În schimb, Homo sapiens posedă frunți netede, cu sprâncene mai proeminente, păroase, capabile de o gamă mai largă de mișcare.

Vezi și: Persoanele cu ochii albaștri sunt mai speciale dintr-un singur motiv

Un studiu realizat în 2018 a aprofundat în acest aspect și a concluzionat că sprâncenele noastre evoluate au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea noastră ca specie. Aceste sprâncene expresive ne-au echipat cu mijloacele de a transmite emoții subtile și de a ne angaja în interacțiuni sociale complexe, ducând în cele din urmă la formarea de rețele sociale mari și complicate, potrivit iflscience.com.