20 oct. 2023 | 15:12

Imagini noi cu cel mai activ vulcanic corp din Sistemul Solar. Cine le-a făcut, de ce sunt entuziasmați astronomii

ACTUALITATE
Imagini noi cu cel mai activ vulcanic corp din Sistemul Solar. Cine le-a făcut, de ce sunt entuziasmați astronomii

Cel mai activ vulcanic corp din Sistemul Solar este una dintre lunile planetei Jupiter, cea mai mare din sistem.  Suprafața cicatrizată și sulfuroasă a acestuia tocmai a apărut în noi imagini spectaculoase de la sonda Juno, ce orbitează Jupiter încă din 2016.

Care este cel mai activ vulcanic corp din Sistemul Solar

Io este a treia cea mai mare lună a planetei Jupiter, dar și cel mai activ vulcanic corp din Sistemul Solar. Sonda spațială Juno a NASA a zburat pe lângă obiectul ceresc pe 15 octombrie 2023, ajungând la doar 11.680 de kilometri de suprafața acesteia.

Noile imagini prezintă regiunea polară nordică a lunii și chiar au surprins câteva jeturi vulcanice din erupțiile în curs. Având în vedere că aproximativ 150 dintre cei 400 de vulcani cunoscuți de pe Io erup la un moment dat, aceasta nu este neapărat o surpriză uriașă, dar este destul de frumos să poți vedea luna în acțiune.

Citește și: Cele mai impresionante imagini de pe Jupiter dezvăluie secretele planetei

Oamenii de știință spun că aceste imagini sunt cele mai bune și mai clare pe care le-au avut despre Io, de la sonda Galileo, care a studiat gigantul gazos Jupiter și lunile sale, între 1995 și 2003.

„Imagini ca acestea vor oferi cercetării lui Io multă muncă de analiză pentru anii următori”, a scris Jason Perry de la Universitatea din Arizona, pe site-ul misiunii Juno care a făcut parte din misiunea Galileo și a procesat unele dintre imaginile brute recepționate acum.

„Ele acoperă emisfera anti-joviană a lui Io înainte de a trece peste regiunea polară nordică a lui Io și de a se stabili peste emisfera sub-joviană a satelitului”.

Imagini noi cu cel mai activ vulcanic corp din Sistemul Solar. Cine le-a făcut, de ce sunt entuziasmați astronomii

Io, surprinsă în mai multe imagini de sonda spațială Juno

Ce imagini a surprins sonda spațială Jună

Trebuie menționat că partea lui Io care este întotdeauna îndreptată spre Jupiter este cunoscută ca emisferă sub-joviană, în timp ce părții care este întotdeauna îndreptată opus lui Jupiter i se spune emisferă anti-joviană.

Io este un obiect fascinant. Este doar puțin mai mare decât Luna Pământului și este absolut plină de vulcani. Imaginile în infraroșu arată că este presărată de căldură, pe măsură ce materialul topit de sub suprafață se ridică, creând vaste lacuri de lavă.

Acest lucru se datorează mediului său gravitațional agitat. Orbita lui Io în jurul lui Jupiter este o elipsă, ceea ce înseamnă că influența gravitațională a lui Jupiter variază, schimbând forma acestei Luni pe măsură ce aceasta orbitează.

Citește și: Europa, luna lui Jupiter, seamănă mai mult decât credeai cu Groenlanda

În plus, celelalte Luni galileene – Calisto, Europa și Ganymede, numite astfel pentru că au fost descoperite de Galileo Galilei – își exercită toate propria atracție gravitațională asupra lui Io. Acest lucru creează încălzire prin frecare în luna minusculă care își topește interiorul, care apoi se scurge peste tot pe toată suprafața.

Efectul pe care îl are acest fenomen este extraordinar. Fluxul constant de dioxid de sulf care erupe din Io este smuls spre orbita lui Jupiter, unde formează un uriaș tor de plasmă care este deviat și accelerat în mod constant de-a lungul liniilor câmpului magnetic al planetei gigantice.

Câți vulcani sunt pe Io

Când ajunge la poli, acest material cade în atmosfera lui Jupiter, interacționând cu materialul din acesta pentru a genera aurore ultraviolete permanente – invizibile cu ochiul liber, dar cele mai puternice din Sistemul Solar.

Io este dovada că nu trebuie să fii mare ca să faci un semn către univers, așa că își merită renumele de cel mai activ vulcanic corp din Sistemul Solar.

Noile imagini dezvăluie detalii inedite ale regiunii polare nordice a Lunii, care are munți non-vulcanici care ating până la 6.000 de metri înălțime. Deoarece nu este vulcanic, nu se schimbă la fel de mult în timp ca unele dintre regiunile mai active.

Citește și: Fenomenul bizar de pe Jupiter: ce se întâmplă pe planetă din Sistemul Solar

În jurul marginii discului, au fost capturate și cel puțin două noi jeturi vulcanice. S-ar putea să fie mai multe de găsit pe măsură ce imaginile sunt curățate și procesate.

Iar Juno mai are multe de descoperit. Sonda va mai efectua zboruri spectaculoase din apropierea lui Io în lunile următoare; pe 30 decembrie 2023 și 3 februarie 2024, când este programată să se apropie la doar 1.500 de kilometri distanță de suprafața acestei luni a lui Jupiter.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele