18 oct. 2023 | 16:01

Ce a cauzat cel mai mare cutremur de pe Marte. Descoperirea care i-a uimit pe oamenii de știință, ce înseamnă acest lucru

ACTUALITATE
Ce a cauzat cel mai mare cutremur de pe Marte. Descoperirea care i-a uimit pe oamenii de știință, ce înseamnă acest lucru

Cel mai mare cutremur de pe Marte s-a produs pe 4 mai 2022 și a avut magnitudinea de 4,7. Seismul a fost înregistrat de landerul InSight al NASA, ce se afla în misiune, încă din 2018, pe suprafața Planetei Roșii. La mai bine de un an de la cutremur, cercetătorii au ajuns la o concluzie total surprinzătoare în legătură cu cauza acestuia.

Cât de puternic a fost seismul

Cel mai mare cutremur de pe Marte, cu magnitudinea de 4,7, a fost rezultatul activității tectonice colosale din scoarța marțiană, potrivit unei echipe internaționale condusă de fizicianul planetar Benjamin Fernando, de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Acest lucru este total neașteptat, deoarece Marte nu are plăci tectonice. Dar cealaltă variantă posibilă pentru a fi sursa seismului, un impact de meteorit gigant, s-a dovedit din start, neviabilă.

Citește și: Cutremur pe Marte. A fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în afara Pământului

„Încă mai credem că Marte nu are nicio tectonică activă a plăcilor la ora actuală, așa că acest eveniment a fost probabil cauzat de eliberarea de tensiuni acumulate în crusta lui Marte”, a explicat Fernando, în studiul publicat în Geophysical Research Letters.

„Aceste tensiuni sunt rezultatul a miliarde de ani de evoluție, inclusiv răcirea și micșorarea diferitelor părți ale planetei la ritmuri diferite”, a adăugat el.

Ce a cauzat cel mai mare cutremur de pe Marte. Descoperirea care i-a uimit pe oamenii de știință, ce înseamnă acest lucru

Landerul InSight a înregistrat pe 4 mai 2022 cel mai mare cutremur produs pe Marte

Ce a generat cel mai mare cutremur de pe Marte

InSight, landerul ce a detectat cel mai mare cutremur de pe Marte, a petrecut patru ani pe planetă monitorizând suprafața și interiorul acesteia, înainte ca misiunea să se încheie, la finalul anului 2022.

În acest timp, a detectat mii de seisme, unele dintre ele fiind rezultatul coliziunii unor roci spațiale cu suprafața lui Marte. Alte cutremure au fost legate de activitatea magmatică, dezvăluind că Planeta Roșie nu este chiar atât de moartă în interior pe cât am crezut.

Fernando și colegii săi au vrut să înțeleagă dacă sursa celui mai mare cutremur înregistrat de InSight, numit S1222a, a fost internă sau externă.

Citește și: Descoperire fără precedent pe planeta Marte: așa știm că ar fi putut găzdui viață

Datele seismice păreau similare cu evenimentele de impact identificate anterior, așa că cercetătorii au coordonat un efort internațional uriaș, recrutând agenții spațiale din întreaga lume, ce dețin sateliți care orbitează Marte.

Alte cutremure au fost urmate de apariție unor cratere de impact și zone de explozie proaspete, lesne de identificat. Deci, dacă S1222a ar fi fost rezultatul unui impact cu un corp spațial, craterul și zonele de explozie lăsate în urmă ar fi trebuit să fie mari și ușor de observat.

Ce dovedește seismul despre Planeta Roșie

În efortul științific global desfășurat a fost pentru prima dată când toate agențiile spațiale cu misiuni de pe orbita lui Marte s-au coordonat.

Toți sateliții operați de Agenția Spațială Europeană, Agenția Spațială Națională Chineză, Organizația Indiană de Cercetare Spațială și Agenția Spațială a Emiratelor Arabe Unite au cercetat suprafața lui Marte, folosindu-și diferitele instrumente pentru a căuta o urmă proaspătă de impact, suficient de mare pentru a fi sursa S1222a.

Căutarea nu a dus, însă, la nici un rezultat. Iar acest lucru face ca singura cauză posibilă pentru cel mai mare cutremur de pe Marte să rămână mișcarea tectonică.

Citește și: FOTO Telescopul James Webb dezvăluie primele imagini ale lui Marte: Planeta Roșie, cum n-ai mai văzut-o până acum

Din păcate, InSight nu mai este operațional pentru a cerceta mai departe, deși datele pe care le-a colectat deja le vor oferi oamenilor de știință material suficient pe care să-l analizeze în anii următori. De asemenea, misiunile și cercetările viitoare pe Marte ar putea ajuta la găsirea răspunsurilor la unele dintre întrebările pe care le ridică această nouă descoperire.

„Încă nu înțelegem pe deplin de ce unele părți ale planetei par să aibă tensiuni mai mari decât altele, dar rezultate ca acestea ne ajută să investigăm în continuare”, a mai spus Fernando.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele