Tradiția ciudată care ar putea face minuni în România. Ce pățesc policienii în acest oraș VIDEO
Există un oraș în această lume în care, în fiecare an, mai mulți oameni sunt introduși într-o cușcă, ca mai apoi să fie scufundați în râu ca pedeapsă. Chiar și așa, aceasta este o scufundare rapidă menită să distreze, mai degrabă decât o încercare de a omorî pe cineva.
Vezi și: Câteva practici ciudate din Evul Mediu, cât se poate de adevărate, deși par inventante
Obiceiul care ar funcționa și la noi
Multe comunități din întreaga lume au propriul lor set select de obiceiuri și ritualuri, dar aceasta este, cu adevărat, una unică, întrucât ceea ce fac oamenii aici ai putea să juri că este desprins din secolele trecute.
Acest obicei poartă numele de „Tonca” și face parte din sărbătorile Vigilian, pe care orașul Trento le organizează în fiecare an în a doua jumătate a lunii iunie.
Evenimentele sunt menite să-l onoreze pe Sfântul Vigilio, sfântul orașului, iar unul dintre obiceiurile cele mai interesante este Cușca Pocăinței, unde sunt judecate personalități celebre din Trento care au picat, dintr-un motiv sau altul, în dizgrație, în ultimul an.
Unii vor fi găsiți nevinovați și scutiți de la o scufundare în râu, dar pentru cei găsiți vinovați pedeapsa va fi să fie băgați în râu, într-o cușcă de metal.
În linii mari, asta înseamnă că un politician are șanse reale de a se va număra printre cei care se scufundă în apă, pentru că atunci când cauți persoana dintr-un oraș care a făcut cel mai mult rău, șansele ca aceasta să fie un politician sunt extrem de mari. Sună cunoscut?
Sărbătoarea avea un deznodământ mult mai macabru în trecut
Tonca se ține, mod tradițional, în ultima duminică înainte de data de 26 iunie, zi în care sărbătorile se încheie oficial. Anul trecut, spre exemplu, a avut loc pe 19 iunie și un total de șase persoane au fost găsite vinovate, în timp ce cinci au fost salvate de la a fi băgate în râul Adige.
Scufundarea oamenilor în râu într-o cușcă reprezintă o reimaginare a unei pedepse istorice folosită în ultimul mileniu pentru cei care au erau găsiți vinovați de săvârșirea de blasfemie.
Cu toate acestea, în momentul în care se termină festivalul, oamenii găsiți vinovați sunt scoși din nou din apă, evident, în viață. Trebuie menționat că în varianta originală, obiceiul nu se încheia la fel, după cum, probabil, deja ți-ai imaginat.
În mod absolut clar, și la noi ar putea funcționa o astfel de sărbătoare, de vreme ce, în fiecare țară, există acei politicieni care merită o „spălătură” ca la carte, iar România nu duce, câtuși de puțin, lipsă de astfel de personaje.
Vezi și: Obiceiurile bizare ale oamenilor din Grecia antică. Cum trăiau, ce tradiții și superstiții aveau.