18 oct. 2023 | 13:17

Arme vechi de mii de ani, găsite pe un câmp. Cine le-a descoperit, ce reprezintă

ACTUALITATE
Arme vechi de mii de ani, găsite pe un câmp. Cine le-a descoperit, ce reprezintă

Două arme vechi de mii de ani au fost găsite în Polonia, de un fermier, în timp ce-și ara câmpul. Obiectele sunt într-o stare de conservare foarte bună și au fost predate unui arheolog al Oficiului Provincial de Conservare a Monumentelor.

Unde au fost găsite

O descoperire arheologică uimitoare a avut loc din pură întâmplare, în comuna poloneză Potok Gorny. Un bărbat ce-și ara câmpul a găsit arme vechi de mii de ani, se arată într-o postare pe Facebook a autorităților din provincia Lublin, conform digi24.ro.

În urmă cu două săptămâni, Jarosław Lipiec își examina câmpul proaspăt arat și a găsit o jumătate dintr-un topor și un cap de suliță, ambele foarte bine conservate. Cele două elemente au fost predate unui arheolog al Oficiului Provincial de Conservare a Monumentelor.

Citește și: Descoperire arheologică în București: ce s-a găsit în Centrul Istoric

Analiza primului fragment a arătat că este vorba de o bucată dintr-o topor mare făcut din cremene din zona Świeciechów, gri-maroniu la culoare, cu puncte albe. Fragmentul găsit are aproximativ 11 centimetri lungime și grosimea este de 4 centimetri la capăt și 6 centimetri la locul fracturii.

Arme vechi de mii de ani, găsite pe un câmp. Cine le-a descoperit, ce reprezintă

Fragmentul de topor vechi de 5.000 de ani, găsit în Polonia

Ce arme vechi de mii de ani au fost găsite

Cercetarea fragmentului a mai indicat că, cel mai probabil, este vorba de un topor făcut de oameni care au trăit în Neolitic, în prima jumătate a mileniului 3 î.Hr. Aceasta înseamnă că toporul are o vechime aproximativ 5.000 de ani.

A doua descoperire este un vârf de suliță conservat perfect și în stare integrală. Arma a fost produsă din cremene de culoare maro. Lungimea ei este de 12 centimetri, dintre care lama are 8 centimetri, iar capătul are 4 centimetri.

Citește și: Primul pistol românesc – povestea unei arme folosite timp de 30 de ani

Analiza tehnologiei de producție  acestei arme vechi de mii de ani i-a ajutat pe oamenii de știință să concluzioneze că este vorba de o armă produsă în prima jumătate a mileniului 2 î.Hr., în jurul anilor 1900-1500. Prin urmare, vârful de suliță se află în pământ de peste 3.500 de ani.

Potrivit autorităților din Lublin, va avea loc o verificare a zonei unde au fost făcute descoperirile, iar armele din cremene vor fi duse la muzeul din Biłgoraj.

Ce s-a întâmplat cu armele în Neolitic

În Neolitic, deși uneltele erau făcute din piatră, ele nu erau atât de primitive ca în Paleolitic și Mezolitic. Au fost lustruite, făcând marginile mai netede și mai ascuțite, dacă era necesar, s-au făcut găuri în ele, de exemplu, o piatră de moară primitivă.

Oamenii din Neolitic au dezvoltat noi metode și anume șlefuirea, ascuțirea și tăierea. Cu ajutorul acestor tehnici, încep să facă arme cu tăiș, precum cele două arme vechi de mii de ani, descoperite în Polonia. În acest caz, osul a fost folosit pentru vârfuri. Cuțitele combină atât detalii de os, cât și de silex.

Citește și: Descoperire arheologică de excepție. O limbă necunoscută a fost descoperită în Turcia. Când a fost folosită, legătura cu Imperiul Hitit

Alte obiecte care au dat naștere neoliticului – epoca noilor unelte de piatră – sunt toporul, o dalta etc. Odată cu apariția toporului, oamenii au putut să construiască bărci, plute, case de lemn, etc.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele