13 oct. 2023 | 21:14

Obligatoriu, de pe 11 noiembrie 2023, pentru toți românii care au locuințe în proprietate: s-a schimbat legea

ACTUALITATE
Obligatoriu, de pe 11 noiembrie 2023, pentru toți românii care au locuințe în proprietate: s-a schimbat legea

Toți românii proprietari de locuințe trebuie să fie deosebit de atenți în această toamnă, fiindcă apar modificări legislative importante, care-i vizează în mod direct.

Vorbim despre schimbarea legislației pe zona asigurărilor obligatorii pentru case. Conform unui anunț făcut de Nicoleta Radu, Director General al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), noua lege pentru asigurarea obligatorie a locuințelor va intra în vigoare începând cu luna noiembrie a anului curent și aduce o serie de noutăți foarte importante.

Ce spune noua lege a asigurărilor obligatorii pentru locuințe?

Dacă deții o locuință în proprietate, trebuie să știi că vorbim, printre altele, despre verificarea poliței de asigurare atunci când locuința este înregistrată în Cartea Funciară.

„Începând cu 11 noiembrie, va intra în vigoare nouă noastră lege. Una dintre modificări se referă la verificarea poliței de asigurare atunci când locuința este înregistrată în Cartea Funciară. Autoritățile nu știu despre existența acestei legi”, a ținut să puncteze oficialul.

Ce reprezintă această verificare? Ei bine, cei care nu au polița de asigurare pentru calamități riscă amenzi.

Citește și Toți românii care stau la casă sau la bloc trebuie să știe, se schimbă legea: ce se întâmplă cu asigurarea obligatorie, cu despăgubirile

Cât va costa o poliță PAID din noiembrie 2023?

Din noiembrie, o astfel de poliță va avea un cost de 130 de lei pe an.

„Vreau să vă spun că această lege, care gestionează sistemul de asigurare obligatorie din România, este în vigoare din 2008 și de atunci au avut loc foarte puține modificări. Prima modificare pe care a trebuit să o facem a fost mărirea primei de asigurare pentru locuințele de categoria A, respectiv locuințele construite din materiale rezistente – cărămidă, beton ș.a.m.d. Aici prima, începând cu 2008, a fost 20 euro pe an și începând cu 11 noiembrie va fi 130 lei pe an.

Pentru categoria de locuințe construite din materiale mai puțin rezistente, de tipul chirpici, pământ ars ș.a.m.d., prima va rămâne așa cum a fost și până acum echivalentul a 10 euro, respectiv 50 lei pe an. Pentru aceste prime se vor asigura sume până la 100.000 lei în primul caz și 50.000 lei în al doilea caz”, a spus oficialul, citat de romania-actualitati.ro

„Suntem cel mai important comunicator din piața de asigurări din România. Unul dintre cele mai importante lucruri realizate a fost spotul de interes public, realizat cu IGSU și AMR. Am făcut un tur de forță prin țară. Avem protocoale de colaborare cu foarte multe municipii, reședințe de județ și orașe mai mici (…)

Încă din 2010, avem în site-ul nostru un spațiu dedicat exclusiv primăriilor, unde se poate intra printr-o parolă. Noi putem oferi parola, dar doar în măsura în care respectiva autoritate o solicită”, a mai spus Nicolaeta Radu.

Citește și Locuințele românilor, în mare pericol: românii încă se feresc de asigurări, iar dezastrul îi paște la orice pas

Situația asigurărilor obligatorii pentru case este încă una critică în România. Oamenii par încă să nu conștientizeze că aceste tipuri de poliție sunt cel puțin la fel de utile precum cele RCA în cazul mașinilor care circulă pe drumurile publice. Cifrele oficiale spun că în România, patru din cinci locuințe nu sunt asigurate în niciun fel.