12 oct. 2023 | 21:46

Ai crede că știi totul despre internet, dar te înșeli amarnic. Îl folosești zilnic, însă nu-i cunoști „secretele”, tehnologia fascinantă

ACTUALITATE
Ai crede că știi totul despre internet, dar te înșeli amarnic. Îl folosești zilnic, însă nu-i cunoști

Internetul este peste tot în jurul nostru. Deoarece avem parte de internet este peste tot (în telefoanele noastre, luminile stradale și cuptoarele cu microunde), ajută la dezvoltarea lumii noastre moderne. Dar toată această ubicuitate are un mic-mare dezavantaj: majoritatea oamenilor nu consideră niciodată că internetul poate avea o latură întunecată.

Ce nu știai, probabil, despre „latura întunecată” a internetului

Aproximativ 3,2 miliarde de oameni folosesc internetul. 1,7 miliarde dintre acești utilizatori sunt din țări asiatice.

Pentru referință, apropo, Facebook pretinde că are aproximativ 2 miliarde de utilizatori activi lunar. Ceea ce înseamnă că, în toate scopurile, aproximativ 2/3 din internet utilizează Facebook în mod constant. Toate acestea înseamnă că ai putea spune că Mark Zuckerberg este unul dintre cei mai puternici oameni care au trăit vreodată. La urma urmei, el controlează cea mai masivă rețea de comunicații din istoria omenirii.

30.000 de site-uri web sunt sparte în fiecare zi. În timp ce majoritatea acestor hackeri fac farse simple (cum ar fi ascunderea unei glume pe site sau rearanjarea elementelor din meniu), unii au intenții foarte rele, cum ar fi furtul datelor utilizatorilor sau numerelor cărților de credit.

Vezi și România, printre țările cele mai interesate de dark web: ce indică cele mai recente date

Deci, ca și cum ai avea nevoie de un alt memento: asigură-te că antivirusul tău este actualizat! Adică, hai să fim sinceri, un hacker motivat, priceput la tehnologie, probabil că va găsi oricum o soluție… dar cel puțin te vei lupta.

Internetul este deja cea mai profundă colecție de înțelepciune umană (și meme teribile… și fotografii ridicole) pe care a văzut-o lumea vreodată – și abia devine din ce în ce mai mare. De exemplu, Wikipedia (cel mai apropiat lucru virtual de o bibliotecă modernă din Alexandria) publică 600 de editări la fiecare 60 de secunde.

Vezi și Cât costă, de fapt, informațiile tale personale pe dark web

Dacă se întâmplă să ai un serviciu de internet prost în casa ta, iată un alt motiv pentru a fi supărat pe furnizorul tău: există, de fapt, un serviciu de internet de mare viteză în drum spre Muntele Everest. Acest lucru este pentru ca alpiniștii să poată primi actualizări constante despre condițiile meteo… și, probabil, ca să nu fie nevoie să aștepte până se întorc acasă pentru a-și actualiza fotografia de profil cu un selfie viral.

Majoritatea traficului pe internet nu este generat de oameni. Este vorba în principal de roboți, precum cei gestionați de Google și de alte motoare de căutare. Există, de asemenea, o tonă de malware. De aceea, site-urile web au deseori acele casete „Nu sunt un robot” de bifat. Dar ce vom face odată ce roboții își vor da seama de asta? Cine ştie? Acesta ar putea fi primul pas în inevitabila ascensiune a mașinilor.

15% dintre adulții americani nu sunt conectați la internet

Aceasta este o cifră destul de uimitoare și servește pentru a ilustra o problemă pe care unii specialiști au început să o numească Diviziunea Digitală sau Inegalitatea Digitală. Teoria este că, pe măsură ce economiile moderne devin din ce în ce mai împletite cu comportamentul online, aceia dintre noi care nu reușesc să se adapteze și să învețe noi abilități vor rămâne în urmă. O paralelă ar putea fi cineva care era analfabet la începutul secolului al XX-lea și cum s-ar lupta să-și găsească de lucru.

Vezi și Cât costă cardurile clonate sau documentele false pe Dark Net. Prețurile, dezvăluite de specialiștii în securitate cibernetică

Pe măsură ce viteza schimbărilor tehnologice continuă să crească, acea adaptare socială va deveni cu atât mai importantă și mai fascinantă. Cum se va adapta cultura noastră, când oamenii încă în vârstă de 20 de ani sunt deja în urmă cu vremurile? Din câte știm, vom folosi în continuare e-mailul în timp ce copiii noștri (și copiii copiilor noștri) își trimit reciproc meme-uri holografice și 3D.

Iată un alt indiciu al decalajului digital: conform unui studiu, 1 din 10 americani consideră că HTML (limbajul de programare folosit pentru a construi pagini web) este o boală cu transmitere sexuală. În mod clar, acești oameni au auzit termeni precum „devenind viral” și și-au format o impresie foarte greșită.

Prima cameră web, 1991

Știai că prima cameră web a fost creată la Universitatea din Cambridge în 1991? Care a fost motivația acelui fapt istoric? Ei bine, membrii unui laborator de calculatoare din campus au vrut să verifice cu ușurință starea unei cafetiere. Camera era focalizată pe cafetieră, așa că oricine din rețea putea să verifice dacă avea cafea înainte de a fi forțați să se ridice. Da, acest moment monumental din istoria internetului a fost opera unor programatori prea leneși să se ridice de pe scaune. Cu adevărat, trăim în viitor. Rămâne de văzut unde vom ajunge…