09 oct. 2023 | 11:48

Omul poate deveni nemuritor. Cum s-ar putea întâmpla asta, de fapt

ACTUALITATE
Omul poate deveni nemuritor. Cum s-ar putea întâmpla asta, de fapt

Informaticianul și futuristul Ray Kurzweil a stabilit o cronologie foarte specifică pentru momentul în care umanitatea va atinge nemurirea, dar și pentru când inteligența artificială va ajunge la singularitate.

Vestea bună, dacă previziunile lui se dovedesc a fi corecte, este că va trebui să supraviețuiești, de acum încolo, șapte ani, pentru a putea deveni nemuritor – sau ceva pe aproape.

Vezi și: Cum te transformă Meta în cobai pentru a-și antrena sistemul de inteligență artificială. Facebook și Intagram, principalele „surse”

Multe dintre predicțiile omului de știință s-au adeverit, în timp

Kurzweil are un istoric destul de bogat în a face predicții despre tehnologie, prezicând corect, în 1990, că un computer va învinge campionii mondiali umani la șah până în anul 2000, dar și evoluția computerelor portabile și a smartphone-urilor, etc.

Practic, din 147 de predicții pe care le-a făcut în 1990 cu privire la anii care au precedat 2010, 115 s-au dovedit a fi „în întregime corecte”, în timp ce alte 12 au fost în esență corecte și doar 3 au fost complet greșite.

„2029 este data consecventă pe care am prezis-o pentru când inteligența artificială va trece un test Turing valid și, prin urmare, va atinge niveluri umane de inteligență”, a spus Kurzweil pentru Futurism în 2017.

„Am stabilit data 2045 pentru „Singularitate”, care este momentul în care noi ne va multiplica inteligența eficientă de un miliard de ori prin fuziunea cu inteligența pe care am creat-o”, a mai spus acesta.

Vezi și: ”Omenirea va pieri în cele din urmă, înfometată și otrăvită de propria poluare”. Profeția venită de la unul dintre cei mai mari economiști, Peter Elwin

2030, anul în care totul ar putea să se schimbe pentru omenire

În ceea ce privește nemurirea, Kurzweil consideră că până în anul 2030, vom putea „avansa speranța de viață umană” cu „mai mult de un an în fiecare an”.

„Vom fi mai amuzanți. Vom fi mai sexy. Vom fi mai buni în exprimarea sentimentelor de iubire”, a spus el în 2015.

„Dacă vreau să accesez 10.000 de computere timp de două secunde, pot face asta fără fir”, a explicat el, „și puterea mea de calcul se înmulțește în cloud de zece mii de ori. Asta vom face cu neocortexul nostru”, a subliniat omul de știință.

Nanoboții au fost deja folosiți pentru a livra încărcături de medicamente în ceea ce privește tumorile cerebrale, dar fără progrese semnificative în următorii câțiva ani, este dificil de văzut cum am putea ajunge la acel punct în șapte ani.

Interfețele creier-calculator au avansat semnificativ, pacienții paralizați reușind să scrie propoziții folosindu-și mintea și maimuțele au devenit capabile să joace, în sfârșit, Pong.

Cu toate acestea, suntem departe de viitor, așa cum este descris de Kurzweil, interacțiunile om-AI având loc în mare parte pe modul vechi.

Evident, numai timpul va spune dacă are dreptate.

Vezi și: Funcția pe bază de inteligență artificială, de la Spotify, care funcționează mai bine decât se aștepta cineva

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele