09 oct. 2023 | 06:00

Detaliul din Codul Muncii care îți aduce mai mulți bani la salariu. Ce spune legea despre lucratul în weekend

ACTUALITATE
Detaliul din Codul Muncii care îți aduce mai mulți bani la salariu. Ce spune legea despre lucratul în weekend

Foarte mulți români lucrează în weekend, fie ocazional, fie regulat. Pentru mulți, acea zi de muncă este plătită ca oricare alta. În realitate, Codul Muncii face o distincție clară între munca obișnuită și cea în zilele de sâmbătă și duminică.

Articolul 137 din Codul Muncii face referire la repausul săptămânal, cunoscut în mentalul colectiv ca fiind weekend. Articolul face parte din Titlul III (Timpul de muncă și timpul de odihnă), Capitolul 2 (Repausuri periodice), Secțiunea 2 (Repausul săptămânal).

După cum se arată în alineatul 1 din articolul menționat, repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive și, de regulă, e stabilit sâmbăta și duminica. Chiar și așa, se insistă pe faptul că, în situația în care repausul în zilele de weekend are prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă sau aplicabil prin regulamentul intern.

Citește și: Milioane de români, cu salarii mai mici de la 1 octombrie. Cum ți-a băgat mâna în buzunar guvernul Ciolacu cu noul Cod Fiscal

Munca în weekend și repausul săptămânal din Codul Muncii

În cazul celor care sunt puși în situația de a munci în weekend, Codul Muncii prevede în mod explicit faptul că ei trebuie să beneficieze de un spor la salariu stabilit prin contract colectiv de muncă (CCM) sau, eventual, prin contractul individual de muncă (CIM).

Cu alte cuvinte, legislația în vigoare în România nu prevede sume exacte sau procente din salariu care să fie alocate celor care se află în activitate sâmbăta și duminica, dar atrage atenția că ei ar trebui să aibă parte de o remunerație mai mare de la angajator pentru acele zile, în conformitate cu CCM sau CIM.

Citește și: Salariul minim pe economie, majorat de la 1 octombrie. Câți bani intră în buzunarul românilor în plus, mai puțin decât la bugetul de stat

Munca în weekend din Codul Muncii

În cazul în care în contractul de muncă un angajat are menționat un spor de 75% pentru munca prestată în zilele de sâmbătă și duminică, iar salariul său brut pe zi este de 500 de lei, pentru o zi de sâmbătă lucrată și/sau duminică, se va bucura de un salt important la salariu. Practic, se va folosi formula de 500 + 75% = 875 de lei pentru o zi de muncă lucrată, bani aferenți fiecăreia dintre cele două zile de weekend, dacă amândouă au fost petrecute în câmpul muncii.

Indiferent câți bani primești în plus însă, repausul este obligatoriu și menționat în lege. Ca referință, tot Articolul 137 din Codul Muncii prevede că, în situații de excepție, zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăși 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă și cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanților salariaților. Perioade de muncă atât de lungi se reflectă în dublul compensațiilor cuvenite, potrivit Articolului 123, alineatul 2.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele