06 oct. 2023 | 07:30

Profeția șefului Microsoft despre Google și viitorul inteligenței artificiale, de speriat. ”Te speli pe dinți, cauți pe Google”

ACTUALITATE
Profeția șefului Microsoft despre Google și viitorul inteligenței artificiale, de speriat. ”Te speli pe dinți, cauți pe Google”

În această perioadă, în SUA, se desfășoară un proces foarte important intentat de Statele Unite ale Americii celor de la Google. Printre cei chemați să depună mărturie, s-a aflat și șeful Microsoft, Satya Nadella. Din această poziție, a făcut mai multe pronosticuri îngrijorătoare.

Autoritățile americane investighează legalitatea modului în care Google și-a împins motorul de căutare în fiecare colț al internetului. Practic, se încearcă o analiză a monopolului gigantului din Mountain Views, deși sunt șanse mari să fie prea târziu. Nu de alta, dar de câți ani, Microsoft investește sume revoluționare în Bing, iar motorul de căutare al gigantului din Redmond a progresat enorm. Cu toate acestea, până și președintele Microsoft a spus că Google este mai bun decât Bing.

Citește și Microsoft suferă din cauza Xbox: ce se întâmplă cu GamePass și consola de jocuri

Ce urmează pentru Google, ce spun giganți

Fiind vorba de un proces de anvergură, nu toate mărturiile celor prezenți au fost făcute publice. Printre cele care au ajuns online, s-a numărat însă și cea a șefului Microsoft. Printre altele Satya Nadella a insistat pe faptul Bing, motorul de căutare creat-in house de compania pe care o conduce, este inferior Google.

În ceea ce privește o posibilă explicație pentru ”dictatura” Google în piață și a faptului că Bing nu poate să facă valuri mai mari în domeniu, explicația este simplă, ”Bani”. Pentru Microsoft, Bing aduce un ”profit marginal”, de doar câteva miliarde de dolari.

Pe marginea alegerii Apple de a rămâne la Google ca motor de căutare implicit pe iPhone sau iPad, Nadella a avut și aici un răspuns. În opinia sa, problema nu a plecat doar de la Google, ci de la întregul set de servicii și aplicații din portofoliul gigantului din Mountain View care sunt disponibile pe terminalele companiei fondate de Steve Jobs. Pentru a nu risca să dispară Google Maps sau YouTube de pe iPhone, Apple a rămas la Google din toate punctele de vedere.

În teorie, la momentul de față, Apple are alternative proprii la o mare parte din produsele Google, când a luat însă decizia, acestea nu existau.

Citește și CEO-ul Microsoft spune că sigur poate împiedica inteligența artificială să scape de sub controlul oamenilor. Dar chiar așa e?

Dictatura Google, din perspectiva șefului Microsoft

După cum a explicat președintele Microsoft, citat de CNN, Google este un gigant tehnologic care a blocat mijloacele prin care consumatorii să acceseze motoarele de căutare rivale. Obișnuința este de asemenea un factor important. ”Te trezești dimineața, te speli pe dinți, cauți pe Google”, a insistat Nadella.

Îngrijorarea șefului Microsoft este însă alta. În contextul înțelegerilor Google cu o serie stufoasă de parteneri, compania își poate antrena modelele de inteligență artificială mai bine decât oricine altcineva. Astfel, se poate ajunge în situația în care AI-ul său generativ va avea un avantaj atât de mare încât va propulsa și mai sus gigantul din Mountain View din toate punctele de vedere. ”Asta va duce la situația în care va fi și mai dificil să concurezi în epoca AI cu cineva care are avantajul fundamental”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele