18 feb. 2023 | 07:29

CEO-ul Microsoft spune că sigur poate împiedica inteligența artificială să scape de sub controlul oamenilor. Dar chiar așa e?

ACTUALITATE
CEO-ul Microsoft spune că sigur poate împiedica inteligența artificială să scape de sub controlul oamenilor. Dar chiar așa e?

Când vine vorba de departamentul de motoare de căutare, Microsoft oferă, în sfârșit, lui Google o rulare literal, pentru prima dată în peste un deceniu.

Recent, Microsoft a dezvăluit motorul său de căutare Bing, nou reinventat și îmbunătățit cu AI, care este alimentat de o versiune îmbunătățită a ChatGPT de la OpenAI. Într-un format de conversație asemănător cu chatbot-ul pe care este construit, noul Bing poate răspunde la aproape orice întrebare pe care o adresați, cu rezultate impresionante (deși cu diferite grade de precizie).

CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a profitat de această ocazie pentru a răspunde preocupărilor legate de dezvoltarea în siguranță a AI, într-un interviu pentru CBS News.

Inteligența artificială poate fi ținută sub control

În primul rând, el a apărat decizia de a elibera AI-ul către publicul larg, chiar dacă este încă plin de îndoieli.

„Singura modalitate prin care orice tehnologie nouă să fie cu adevărat perfecționată este să fii pe piață cu feedback uman real”, a spus Nadella.

„În special inteligența artificială trebuie să se alinieze preferințelor umane, atât la nivel personal, cât și la nivel social, în ceea ce privește normele”.

„Și da, vom avea multe, multe mecanisme în vigoare pentru a ne asigura că nu se generează nimic părtinitor, nimic dăunător”, a adăugat el.

La îndemnul intervievatorului, CEO-ul Microsoft a recunoscut că posibilitatea dezastruoasă ca o IA să se întoarcă împotriva umanității este o preocupare valabilă.

„Dar modalitatea de a rezolva asta este să te asiguri că nu va fugi niciodată”, a spus el cu încredere.

Dincolo de a afirma ceea ce este evident, Nadella a continuat să sublinieze contextul în care noi, oamenii, ar trebui să folosim inteligența artificială pentru a evita un curs de coliziune cu un viitor distopic.

„Primul set de categorii în care ar trebui să folosim aceste modele puternice sunt cei în care oamenii, fără ambiguitate, fără îndoială, sunt la conducere”, a spus Nadella.

„Și, atât timp cât începem de acolo, caracterizăm aceste modele, facem aceste modele mai sigure și, în timp, mult mai explicabile, atunci ne putem gândi la alte forme de utilizare”.