03 oct. 2023 | 12:19

Condimentul special ce îți poate da halucinații. Care este cauza, când devine periculos

ACTUALITATE
Condimentul special ce îți poate da halucinații. Care este cauza, când devine periculos

Multe dulciuri preparate la cuptor, dar și mâncăruri, conțin condimentul special originar din Indonezia ce îți poate da stări asemănătoare consumului de droguri. Deși este folosit pe scară largă, acesta trebuie consumat cu moderație, altfel devine periculos pentru sănătate.

Ce este nucșoara, de fapt

De sute de ani, nucșoara este la mare preț de-a lungul Europei și al Orientului Mijlociu. Condimentul special care dă un gust deosebit prăjiturilor, dar care se folosește și în prepararea cărnii, cârnaților ori a sosurilor, provine din semințele de Myristica fragrans, un copac tropical veșnic verde originar din Indonezia.

Dincolo de savoarea dulce-piperată pe care o oferă produselor în care este încorporat, nucșoara are și un efect secundar mai puțin cunoscut.

Citește și: 9 alimente otrăvitoare pe care le mănânci în fiecare zi

Dacă este consumată în cantități mari devine un halucinogen periculos. În unele țări asiatice și africane nucșoara este mestecată ca alternativă la fumatul de marijuana.

Nucșoara a fost probabil importată în Europa în timpul secolului al XII-lea, de comercianții arabi și era utilizată în medicina populară în scopuri multiple, precum antitrombotice, anticancer și antiinflamatoare.

Ce substanță conține condimentul special

În jurul anului 1600 nucșoara a devenit importantă fiind una dintre cele mai scumpe mirodenii comercializate în lumea occidentală. Cu atât mai mult cu cât condimentul special era dificil de obținut. Până în secolul al 19-lea, copacii care produc nucșoară au crescut într-un singur loc de pe glob, în Insulele Maluka din Indonezia.

Astăzi, condimentul poate fi găsit în majoritatea supermarketurilor și puțini dintre cei care-l folosesc știu despre efectul nebănuit și periculos al acestuia, dacă este consumat în exces.

Citește și: Ce efecte periculoase are TikTok asupra utilizatorilor. „Există consecințe serioase în a deveni viral”

Dar problema a fost adusă în atenție de un trend apărut pe TikTok, „#nutmegchallenge”, adică „provocarea nucșoarei”, scrie iflscience.com.

Trebuie știut că aceasta conține un compus numit miristicină, ce se regăsește și în alte condimente și plante precum pătrunjelul și mărarul, dar nucșoara posedă cantitatea cea mai mare. În sălbăticie, miristicina servește ca un insecticid natural și acaricid, fiind uneori toxic pentru acarieni și căpușe.

Când devine periculos condimentul special

În schimb, în corpul uman condimentul special poate acționa într-un mod similar cu al mescalinei, un alcaloid ce este extras dintr-un cactus din Mexic, utilizat ca drog.

Dacă este consumată în cantități suficient de mari, apare intoxicația cu nucșoară, ce poate duce la halucinații, greață, stări de confuzie și amețeală, dar și la complicații mult mai grave.

Citește și: Cum îți revii rapid din beție: cercetătorii au descoperit un medicament

Nu este vorba de un lucru necunoscut până acum, oamenii știind despre aceste efecte toxice încă din secolul al 16-lea. Legendele spun că în timpul Cruciadelor, războinicii care erau nevoiți să parcurgă pe jos ori călare distanțe foarte mari obișnuiau să consume nucșoară în încercarea de a obține starea necesară pentru a înlătura durerile de picioare ori plictiseala unei astfel de călătorii.

În plus, se spune chiar că Nostradamus ar fi consumat în mod constant condimentul special atunci când își scria, în secolul al 16-lea, faimoasele catrene în care prezicea viitorul omenirii.

Ce simptome are intoxicația cu nucșoară

În general, este nevoie de circa 5 grame de nucșoară – aproximativ două lingurițe de ceai – pentru ca efectul psihotrop să se instaleze. Dar a încerca acest lucru ar fi o mare și periculoasă greșeală.

În primul rând, pentru că intoxicația cu miristicină vine „la pachet” cu o stare intensă de mahmureală ce te poate scoate din circuitul vieții normale timp de o zi sau chiar două. Mai mult, compusul poate cauza comă sau chiar deces, mai ales dacă este folosit în combinație cu alte droguri.

Singura diferență dintre modurile în care este ingerat de organism – mâncat, fumat sau inhalat – este rapiditatea cu care compusul își manifestă efectele halucinogene. Se pare că un consum prin produse ce se mănâncă este ceva mai puțin periculoasă decât celelalte căi de introducere în corp.

Oricum ar fi, deși pare o cale mai ieftină și la îndemână pentru a te droga, există un risc real și imens atunci când cantitatea consumată duce la intoxicația cu nucșoară. Așa că cel mai bine este să te bucuri de savoarea condimentului special doar cu măsură, în mâncăruri și produse în care are doar rolul de a crea un gust și mai bun acestora.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele