03 oct. 2023 | 10:55

Descoperirea care schimbă tot ceea ce știai despre formarea stelelor și a planetelor. Ce spune noua teorie

ACTUALITATE
Descoperirea care schimbă tot ceea ce știai despre formarea stelelor și a planetelor. Ce spune noua teorie

Granița dintre planete și stele este puțin confuză, cel puțin din perspectiva oamenilor de știință, care analizează aceste lucruri diferit față de omul de rând.

Observațiile venite de la JWST au dezvăluit acum prezența unor obiecte extrem de mici în clusterul Trapezium, situat chiar pe  Nebuloasa Orion.

Interesant este că are o vechime de doar 300.000 de ani, ceea ce oferă perspective interesante despre formarea stelelor, a piticelor brune și a planetelor.

Vezi și: Viața pe altă planetă: Descoperirea uimitoare a telescopului James Webb ar putea schimba tot ceea ce știam

Ce știm despre piticele brune, până acum

Piticile brune au o masă nominală între 13 și 80 de ori mai mare decât cea a lui Jupiter. Un obiect stelar cu o masă mai mare are un miez suficient de dens pentru a transforma hidrogenul în heliu.

O altă abordare a clasificării acestor obiecte este modul în care se formează. Stelele se formează din norii de gaz care se prăbușesc pe ei înșiși, odată ce împachetează prea mult gaz într-un spațiu prea mic.

Pentru ca asta să se întâmple, trebuie să existe un gaz rece. Gazul fierbinte se dispersează, în timp ce gazul rece se condensează.

În Nebuloasa Orion au descoperiri observații care sugerau că, de fapt, cu șocurile și interacțiuni potrivite, s-ar putea ajunge la formarea de obiecte la fel de mici de aproximativ trei ori masa lui Jupiter.

Vezi și: Se schimbă tot ce știam până acum despre univers: ce au descoperit astronomii are legătură cu viața extraterestră

Noile observații schimbă absolut tot în știință

Echipa a raportat prezența unor obiecte mici de 0,6 ori masa lui Jupiter. Aceste obiecte ar putea fi planete „necinstite”, care plutesc în derivă, care au scăpat de stelele pe care le-au format prin intermediul unei interacțiuni dramatice. Alternativa, care în prezent nu are o explicație teoretică, este că s-ar fi putut forma ca stelele.

„Dacă ai o interacțiune pe un disc, poate poți arunca una dintre acele planete. Așadar, se crede că în regiuni precum Orion ar trebui să existe un fel de planete care plutesc liber, care s-au format inițial pe discuri”, a declarat coautorul studiului Dr. Mark McCaughrean, pentru IFLScience.

Vezi și: NASA a descoperit prima exoplanetă care ar putea găzdui viața. Pare acoperită de un ocean, la ce distanță e de Pământ

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele