02 oct. 2023 | 09:50

Motivul pentru care blondele se pot trezi cu părul verde. Cum pot preveni transformarea

ACTUALITATE
Motivul pentru care blondele se pot trezi cu părul verde. Cum pot preveni transformarea

Blondele se pot trezi cu părul verde în cazul în care merg frecvent să înoate într-o piscină. Motivul acestei transformări nu este clorul cu care este tratată apa, ci un alt element.

De ce se transformă părul blond în păr verde

Această schimbare are loc atât la femeile cu părul blond natural, cât și la cele cu părul blond vopsit. De fapt, toată lumea capătă o nuanță verde a părului, dar aceasta este mai puțin vizibilă la părul închis la culoare și la părul nedeteriorat de tratamente chimice, cum ar fi decolorarea.

Deși clorul joacă un rol în această transformare, nu este principalul vinovat. Elementul ce duce la colorarea în verde a părului este cuprul.

Principala sursă de cupru este sulfatul de cupru, un compus adăugat în piscine pentru a preveni dezvoltarea algelor. Contactul cu algele poate provoca iritații ale pielii și probleme respiratorii, iar ingerarea apei cu alge poate duce la probleme gastrointestinale grave.

Doar o cantitate mică (de aproximativ 0,5 mg pe litru sau 0,5 părți la milion) de sulfat de cupru este necesară pentru a preveni creșterea algelor.

Cu toate acestea, cuprul poate pătrunde în piscine și prin coroziunea conductelor de apă, astfel încât concentrațiile pot fi mai mari în unele piscine.

Cristalele de sulfat de cupru au o culoare albastru-verzui. Astfel, atunci când părul intră în contact cu ionii de cupru – o variantă încărcată pozitiv a unui atom de cupru cu electroni în plus – acești ioni sunt absorbiți de păr și provoacă apariția nuanței de verde.

„Părul verde de piscină”, un fenomen cercetat de câteva decenii

Oamenii de știință au fost fascinați de fenomenul „părului verde de piscină” încă din anii 1970. Un studiu din 1978 a efectuat experimente prin scufundarea unor mostre de păr în apă ce conținea diferite concentrații de ioni de cupru, clor și diferite valori ale pH-ului – neutru și bazic. Rezultatele au arătat că părul expus la ioni de cupru liberi devine verde.

Mai mult, atunci când părul este oxidat – adică electronii sunt îndepărtați din proteinele părului de către clor, acesta deteriorează de fapt părul, sporind absorbția ionilor de cupru.

În cadrul cercetărilor pe această temă, părul scufundat în apă cu clor, dar fără ioni de cupru, nu a devenit verde. Între timp, părul expus la apă cu ioni de cupru și fără clor a format totuși o culoare verde. Prin urmare, clorul în sine nu joacă un rol în apariția nuanței verzi a părului după înotul în piscină, dar o exacerbează.