29 sept. 2023 | 09:00

Taxa pe concediu în străinătate, probabil cea mai absurdă inițiativă românească. Ce spune propunerea care îți crește tensiunea

ACTUALITATE
Taxa pe concediu în străinătate, probabil cea mai absurdă inițiativă românească. Ce spune propunerea care îți crește tensiunea

Majoritatea românilor merge în vacanță în străinătate pentru că este mai ieftin, serviciile sunt de mai bună calitate, iar experiența în ansamblul ei este, de cele mai multe ori, peste ce ai putea experimenta pe meleaguri mioritice, mai ales pe litoral.

Cu toate acestea, mulți antreprenori din domeniul turismului, în loc să umble un pic la prețuri și la calitatea serviciilor, au dezvoltat un plan prin care să sancționeze românii care aleg performanța și calitatea occidentală. Punctual, Federația Patronatelor din Turismul Românesc, care include membri precum Organizatia Patronală Mamaia – Constanța sau Asociația de Turism Poiana Brasov, propune ca românii care își fac concediile în străinătate să plătească o taxă în plus când își cumpără vacanța.

Cum se calculează taxa pe vacanță în străinătate

Partea bună este că există totuși și instituții din același domenii care dau dovadă de un pic mai multă luciditate, cum este cazul Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), care a criticat propunerea. Dacă nu era evident pentru cineva, oficialii ANAT au insistat pe faptul că o astfel de taxă ar fi o limitare forțată a concurenței externe.

Citește și Cât au plătit românii pe un concediu pe litoralul Mării Negre în 2023. Așa înțelegi de ce stau la coadă în Grecia, Bulgaria, Turcia

La nivelul Guvernului, o altă veste bună pe același subiect. Ministrul Economiei a insistat pe faptul că, oficial, nu s-a discutat o astfel de idee în coaliție.

Dragoș Răducan, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc care lucrează la un astfel de proiect, a declarat la Digi24 că ar putea fi vorba de o taxă de un euro pentru orice român care își face vacanța în străinătate, iar banii să fie folosiți pentru promovarea României.

De unde vine ideea, unde merg banii din concediul în occident

„În România nu avem bani să ne promovăm pe destinații externe, cei care vin vin întâmplător. Am pornit de la modelul de succes al Turciei care are buget de promovare de 225 milioane de euro până în 2028, în timp ce România are anul acesta buget de 3 milioane de euro. Ne-am gândit ca fiecare turist român care pleacă din țară să participe la promovarea României. A fost un model de succes acum 30 de ani când din TVA, 3% se ducea în promovarea turismului.

Avem mai multe variante, una e să se plătească suplimentar o taxă modică. În Turcia se plătesc 12 euro de persoană. Noi am vrea ca aceste sume să fie deduse dintr-un impozit al agenției respective, să plătească mai puțin TVA, dar banii să aibă destinație precisă, nu să se ducă undeva unde să nu știe nimeni de ei. Ne gândim la un euro.

Încercăm să găsim o modalitate ca să fie echitabil pentru toată lumea. Ne gândim ca acești bani să fie colectați de site-uri de rezervări online, de companii aeriene. Nu s-a purtat o discuție oficială la nivel de minister. Au fost contacte neoficiale cu Ministerul de Finanțe, al Economiei, cu colegi din țară, urmează să discutăm cu agențiile de turism care, bineînțeles că nu sunt de acord cu această măsură pe care vrem să o implementăm”, a declarat Dragoș Răducan.

Citește și Țara care seamănă cu Grecia, dar are peisaje mai frumoase și prețuri mai mici: puțini români au aflat de ea

Reacția agențiilor de turism la taxarea vacanței în străinătate

Traian Bădulescu este purtătorul de cuvânt al ANAT și, într-o intervenție la B1TV, a insistat pe faptul că agențiile de turism nu au fost consultate pe marginea unui astfel de proiect. În același context, a spus că aplicarea măsurii ipotetice ar stârni reacții negative din partea turiștilor, oamenii obișnuiți percepând taxa ca pe o restricție.

Citește și Unde merg românii în concediu toamna. Țările preferate, cât costă un sejur de șapte nopți

„Orice taxă gândită bine pentru promovarea turismului intern este binevenită, dar în acest caz turiștii români care călătoresc în afara țării să plătească o taxă pentru promovarea României consider că ar fi o limitare forțată a concurenței externe, care nu cred că ar fi privită cu ochi buni de către turiștii români și nu am auzit ca vreo țară să aplice astfel de taxe.

În primul rând trebuie să atragem noi românii prin creșterea calității serviciilor, pe de altă parte voucherele de vacanță, pentru care Asociația Națională a Agențiilor de Turism a militat mult, asigură creșterea numărului de turiști români în România și dezvoltarea infrastructurii turistice din România, inclusiv pentru primirea turiștilor străini.

Important nu este să percepem taxe pentru călătorii externe și astfel să limităm oarecum călătoriile românilor în afara țării, ci mai degrabă să creștem încrederea lor în România și să atragem în primul rând turiști străini. Nu este o problemă că românii călătoresc în afara țării. Călătoresc oricum și în România foarte mulți dintre ei. Important este cum să atragem străinii”, a spus Bădulescu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele