Cazul Crevedia: 90 de persoane audiate până acum. Patronii rămân în arest, dar cer o măsură mai blândă SPECIAL
Continuă ancheta în cazul exploziei de la Crevedia, miercuri, la Parchetul General vor fi audiați patronii stației de gaz GPL, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, care momentan sunt în arest preventiv, termenul expiră pe 5 octombrie, atunci când cei doi vor cere o măsură mai blândă. Între timp, în total au fost audiate în dosarul tragediei de la Crevedia 90 de persoane. O anchetă este făcută și de Parchetul Militar pentru a verifica modul în care au intervenit pompierii în cazul exploziei.
Explozia de la Crevedia: Patronii stației GPL vor să scape de arest
Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă vor fi aduși azi în fața procurorilor de la Parchetul General pentru a fi audiați în dosarul de distrugere din culpă urmată de un dezastru în dosarul deschis în urma exploziei de la Crevedia.
Anterior, aceștia au recunoscut în fața instanței că explozia de la Crevedia a fost provocată de mutarea gazului lichefiat dintr-un recipient în altul, însă au punctat că a fost un caz singular, iar una dintre cisterne avea probleme tehnice. Nu au lămurit încă situația privind funcționarea stației GPL, deși ea nu mai avea autorizație din 2020.
Cei doi patroni ai stației GPL sunt în arest preventiv din 6 septembrie până pe 5 octombrie, iar atunci cel mai probabil vor cere din nou fie să primească control judiciar, fie arest la domiciliu. Data trecută nu au reușit să-i convingă pe judecători, având în vedere acuzațiile care planează deasupra lor.
În cazul lor s-au făcut și percheziții informatice pentru a putea afla cât mai multe detalii de funcționarea stației de gaz și modul de lucru al firmei.
Potrivit anchetatorilor, incendiul şi exploziile au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere.
Între timp 90 de persoane au fost audiate în dosarul tragediei de la Crevedia, localnici și victime, dar și pompierii care au intervenit în noaptea exploziei.
Explozia de la Crevedia: Anchetă și în cazul pompierilor
Un alt dosar se află la Parchetul Militar București pentru a se stabili dacă pompierii au intervenit corect în noaptea tragediei.
„Dosarul a fost deschis pentru infracțiunile de neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă.
Automat în astfel de situații se deschide dosar de acest gen, iar asta nu înseamnă că au existat indicii ca s-a greșit cu ceva sau că existau suspiciuni că pompierii nu și-a făcut treaba”, anunța pe 27 august, prim-procurorul Parchetului Tribunalului Militar București, Bogdan Pîrlog.
La scurt timp după tragedie au apărut imagini cu echipamentele și căștile pompierilor care erau arse și care potrivit unor surse din ISU nu sunt eficiente.
Raed Arafat, șeful DSU, a contrazis atunci aceste informații, spunând că echipamentele din imaginile de pe internet sunt false, însă o să analizeze situația.
La rândul său, chestionat pe această problemă, Klaus Iohannis a pasat situația la ISU, spunând că ei trebuie să răspundă la aceste întrebări.
Și în săptămânile următoare sunt așteptați la audieri martori, dar și noi probe care vor fi depuse.
Câte victime rănite în urma exploziei de la Crevedia mai sunt în spital
Tragedia s-a soldat cu 58 de răniți și 5 decese. Până acum au fost externați din spitalele din țară și străinătate 47 de pacienți.
În total internați acum mai sunt 6 persoane, dintre care doi în Bruxelles, doi în Milano și doi în Lubeck. Unul dintre pacienți este în stare critică, este vorba de unul dintre pacienții internați la Milano care are arsuri pe 90% din suprafața corpului și este ventilat mecanic, potrivit bilanțului transmis zilnic de Ministerul Sănătății.
Procurorul Marius Iacob este cel care instrumentează ancheta de la Crevedia. În trecut s-a ocupat de dosare cunoscute precum: Elodia sau dosarul incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț din pandemie.