25 sept. 2023 | 20:52

Piața imobiliară devine o „fantomă”: fenomen ciudat, inexplicabil, legat de locuințe

ACTUALITATE
Piața imobiliară devine o

Un fenomen bizar se petrece pe una dintre cele mai mari piețe imobiliare ale lumii – în China.

Apar cifre care par să indice faptul că asiaticii au prea multe locuințe goale, așa-zisele case de tip fantomă, pe care efectiv n-are cine să le ocupe.

Deși China are o populație impresionantă, de aproximativ 1,4 miliarde de locuitori, se pare că piața imobiliară de aici s-a extins atât de mult, încât până și chinezii par puțini la număr în fața volumului imens de locuințe disponibile în zona de real estate asiatic.

Cifrele sunt de natură să-ți dea fiori reci. Se pare că în ultima lună de vară suprafaţa totală combinată a locuinţelor goale se ridica la 648 de milioane de metri pătraţi.

Milioane de locuințe sunt pur și simplu goale, construite degeaba

Jurnaliștii Reuters au efectuat o serie de calcule și, în urma acestora, au constatat faptul că piața imobiliară chineză pare efectiv sufocată de locuințe neocupate. Ar fi vorba, concret, de nu mai puțin de 7,2 milioane de locuinţe care stau efectiv și își așteaptă rezidenții.

Calculul este valabil dacă se ia în considerare o suprafață medie de 90 de metri pătrați per locuință, însă cum mulți chinezi sunt obișnuiți să trăiască într-un spațiu mult mai restrâns, din cauza costurilor mari ale proprietăților, cifra la care se ajunge cu locuințele goale la nivel național poate fi chiar înspăimântătoare.

„Câte locuinţe goale sunt acum? Experţii avansează cifre foarte diferite, cele mai mari fiind cele conform cărora numărul actual de locuinţe goale ar fi suficient pentru trei miliarde de persoane”, a spus He Keng, fost vicepreşedinte la Biroul naţional de statistică.

„Poate că această estimare este una exagerată, dar cel mai probabil 1,4 miliarde de persoane nu pot să le ocupe pe toate”, a mai ținut acesta să completeze.

În aceste condiții, cu o piață imobiliară în criză încă din anul 2021, mulți analiști se întreabă dacă nu cumva China ar putea da tonul unei noi crize economice, similare celei din 2008, când tot de la zona de real estate s-a plecat, însă din Statele Unite ale Americii.