Scorul FICO și Biroul de Credit, pe înțelesul tuturor: cum să nu ajungi pe lista neagră a băncilor
Cine nu a auzit în zilele noastre de scorul FICO și de Biroul de Credit? Ei bine, fie că ai contractat vreodată un împrumut de la bănci, fie că nu, aceste noțiuni trebuie să-ți fie măcar vag cunoscute, fiindcă sunt deosebit de importante în viață, în general și ar trebui să facă parte din educația financiară de bază, încă din anii adolescenței.
Trebuie să știi că un scor FICO slab (vom vedea în rândurile de mai jos ce înseamnă acest lucru), dar și înregistrarea negativă în Biroul de Credit te poate afecta atât de mult, încât ani de zile să nu poți contracta un împrumut sau să-l iei în condiții mai nefavorabile, depinde totul de la o bancă la alta. De reținut totuși că un scor FICO slab nu înseamnă automat că vei fi refuzat de bănci, dar îți scad șansele.
Poți ajunge să fii refuzat de toate băncile, din aceste două motive, iar refuzul unei finanțări se poate traduce prin piedici în parcursul vieții, prin neîmplinirea unui vis. De exemplu, nu-ți vei putea cumpăra un apartament în rate, ani de zile, nu vei putea nici măcar un telefon să-ți cumperi, fiindcă vei fi găsit ca un client de rea credință în sistemele de căutare de care se folosesc creditorii.
În aceste condiții, specialiștii AVBS Credit vin cu o serie de explicații pentru noi, ca să știm ce înseamnă scorul FICO, ce presupune Biroul de Credit și, prin urmare, să știm ce avem de făcut pentru a nu ajunge într-o situație neplăcută în relația cu băncile.
Împrumută bani de la bănci în mod responsabil
„În Biroul de Credit sunt înregistrați toți debitorii persoane fizice care dețin credite, încă de la primul lor credit. Astfel, în Biroul de Credit apar informații despre creditele pe care un român le are sau le-a avut în trecut la o instituție financiară din țara noastră. Mai exact, în Biroul de credit figurează tipurile de credite deținute, valorile lor, instituțiile bancare la care au fost contractate, când au fost obținute, când au fost achitate, cât de frecvent au fost luate creditele de către debitori, întârzierile sau restanțele înregistrate de debitori la plata ratelor creditelor respective, dar și alte informații importante și decisive în aprobarea sau respingerea unui anumit tip de credit.
În baza acestui istoric de creditare de care un român beneficiază, Biroul de Credit calculează scorul FICO, evaluează capacitatea de rambursare a debitorului respectiv și identifică riscul de creditare al acestuia. Cu cât înscrisurile din Biroul de Credit sunt pozitive, cu atât scorul FICO este mai mare și, prin urmare, șansele de creditare sporesc. În esență, scorul FICO determină dacă ești sau nu de încredere pentru o anumită bancă”, explică specialiștii.
„Scorul FICO este extrem de bun atunci când ai un istoric pozitiv de creditare, însă scade drastic atunci când înregistrezi întârzieri la plata ratelor, acumulezi restanțe și/sau apelezi într-un timp foarte scurt la multe bănci pentru a afla ce credit ți se potrivește, iar acestea te interoghează în Biroul de Credit. Interogările repetate în Biroul de Credit realizate de instituțiile bancare într-un timp foarte scurt, scad scorul FICO și, implicit, diminuează probabilitatea acordării creditului de nevoi personale dorit”, afirmă Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.