22 sept. 2023 | 08:47

Răsturnare de situație în doparea Simonei Halep. Mărturia fostului antrenor despre obiceiurile sportivei clatină apărarea. „Nu avea încredere în străini, trebuia să aibă control asupra lucrurilor”

SPORT
Răsturnare de situație în doparea Simonei Halep. Mărturia fostului antrenor despre obiceiurile sportivei clatină apărarea.

Vestea că Simona Halep a fost prinsă dopată cu Roxadustat la US Open 2022 a cutremurat lumea tenisului. Românca a primit patru ani de suspendare. Foștii săi antrenori au fost șocați când au aflat, iar unul dintre aceștia a vorbit despre modul în care sportiva controla mâncarea și băutura pe care le consuma.

”Ținea foarte mult și respecta toate regulile posibile”

Simona Halep a primit pedeapsa maximă în cazul de dopaj în care este implicată. Campioană de la Roland Garros și Wimbledon a fost suspendată de tribunalul independent Sport Resolutions pe o perioadă de patru ani. ITIA a susținut că dopajul cu Roxadustat a fost ”repetitiv și sofisticat” și a fost conceput pentru a-i îmbunătăți performanțele la Wimbledon și la US Open.

Vestea că a fost depăstată pozitiv i-a șocat pe foștii antrenori ai Simonei Halep. Pe lângă Darren Cahill, cel cu care a triumfat la Roland Garros, și Daniel Dobre a vorbit despre atenția cu care fostul lider mondial își alege alimentele și suplimentele pe care le consumă.

Răsturnare de situație în doparea Simonei Halep. Mărturia fostului antrenor despre obiceiurile sportivei clatină apărarea. "Nu avea încredere în străini, trebuia să aibă control asupra lucrurilor"

Simona Halep si fostul său antrenor, Daniel Dobre.

„E o mare surpriză și toată lumea e curioasă să afle cum de s-a putut ajunge la această situație. Simona nu avea încredere în străini, trebuia să aibă control asupra lucrurilor care se întâmplau.

Nu exista, dacă pleca de la masă și rămânea mâncarea sau erau băuturi desfăcute sau băuturile dacă rămâneau pe teren nesupravegheate nu le mai folosea, tocmai în ideea ca să nu poată fi contaminate cu intervenția altcuiva sau accidental.

Ținea foarte mult și respecta toate regulile posibile pentru a arăta că acest sport se poate practica și curat. E foarte greu de spus ce s-a întâmplat”, a mărturisit Daniel Dobre, potrivit sport.ro.

Sub comanda lui Daniel Dobre, Simona Halep a reușit câștigarea Wimbledon 2019. Ei începuseră colaborarea în martie 2019 și au încheiat-o în luna noiembrie a aceluiași an. Apoi au reluat-o în mai 2021, dar sportiva a renunțat la serviciile antrenorului a doua oară, în finalul lunii ianuarie 2022.

Darren Cahill, despre suplimentele pe care le lua Simona Halep

Un alt fost antrenor al Simonei Halep, Darren Cahill, a vorbit despre situația în care a ajuns românca și despre suspendarea de patru ani. Acesta a susținut-o de la începutul scandalului și a dezvăluit că sportiva din Constanța lua suplimente și în perioada în care colaborau, dar verifica și de căte trei ori pentru a se asigura că nu sunt probleme.

Citește și: Simona Halep desființează raportul celor de la ITIA: ”M-au judecat pe scenarii”. Explicațiile sportivei

”Felul în care se comporta față de cariera ei și cât de atentă era să nu cumva să ia ceva ilegal, să nu cumva să intre ceva ilegal în organism. Simona se asigura că verificăm de trei ori totul. Știu cât de important e și a fost pentru ea să fie curată. Nimic nu s-a schimbat. Știu că nu ar face nimic de acest fel în mod intenționat. Ar fi greșit”, a decarat Darren Cahill într-un podcast cu fostul tenismen, Jimmy Connors.

Simona Halep face apel la TAS

Simona Halep susține în continuare că este nevinovată și nu a luat nicio susbstanță interzisă cu bună știință, ci că  suplimentul recomadat de fizioterapeuta ei de la Academia Mouratoglou a fost contaminat. După anunțarea verdictului, dubla câștigătoare de Grand Slam a anunțat că va face apel la TAS.

Dar până acum nu s-a întâmplat acest lucru, iar Bogdan Stoica, avocatul român al Simonei Halep, a explicat de ce nu a fost depusă documentația.

Încă nu am făcut apel. Avem un termen de 21 de zile de la momentul când tribunalul Sport Resolutions va comunica în mod oficial hotărârea integrală.

Prin hotărâre integrală nu trebuie să înțelegeți că se va comunica altceva decât a apărut în spațiul public, ci doar sunt niște elemente administrative cu care trebuie completată hotărârea respectivă”, a declarat avocatul Simonei Halep.

Citește și: Ipoteză șocantă privind relația Halep – Mouratoglou. Ovidiu Ioanițoaia: „Îmi închipui că ați auzit și dumneavoastră zvonul, cine nu l-a auzit?!”

Dacă s-ar menține pedeapsa actuală, de patru ani, ea ar avea drept de joc în octombrie 2026. Când va avea 35 de ani.

Tribunalul independent Sport Resolutions a găsit-o vinovată pe Simona Halep de încălcarea a două articole din regulamentul anti-doping: prezența roxadustatului în urină și nereguli în pașaportul biologic.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele