22 sept. 2023 | 07:00

Amendă de viteză pentru șoferi, chiar și dacă frânează la radar. Noul sistem de sancțiuni, instalat în mai multe țări din Europa

ACTUALITATE
Amendă de viteză pentru șoferi, chiar și dacă frânează la radar. Noul sistem de sancțiuni, instalat în mai multe țări din Europa

Depășirea vitezei regulamentare de circulație reprezintă principalul motiv pentru care mulți șoferi și pietoni sunt implicați în accidente de circulație și, nu de puține ori, ajung să-și piardă viața.

În acest context, trebuia să existe o soluție mai deșteaptă de sancționare și se pare că vine din Spania, deși se implementează și în alte țări europene. Este vorba de un mecanism prin care chiar și cei care frânează brusc să fie amendați. Nu de alta, dar mai ales în cazul camerelor fixe, acestea sunt listate în majoritatea aplicațiilor de navigație, precum Waze, și este evident că mulți tind să frâneze cu puțin timp înainte de a ajunge în dreptul lor.

Frânarea înainte de radar, sancționată ca depășirea vitezei

În urma unui test implementat în Spania, un nou set de camere anti-frânare vor fi instalate foarte curând și în Marea Britanie. Acestea detectează frânările bruște înaintea camerelor de înregistrare a vitezei și, imediat după radarele fixe, depistează și accelerările rapide peste limita legală.

Ideea este că va deveni aproape imposibil să eviți sancțiunile frânând brusc înaintea radarelor de viteză, iar accelerarea de după, din nou, este pasibilă de amendă. Pentru că funcționează, iar testul din Spania a dat rezultate, experții în siguranță rutieră de la Road Angel din Marea Britanie cer implementarea când mai rapidă a aceleiași tehnologii în Regat. Cu această ocazie, organizația a ținut și să le amintească șoferilor să-și asume responsabilitatea pentru conducerea în afara limitelor corecte de viteză.

Ca un scurt istoric, dispozitivele anti-frânare au început să fie testate în Spania la începutul anului 2020 și au fost acum lansate oficial în regiunea Navarra din nord-estul țării, după ce proiectul pilot s-a reflectat într-un succes de amploare. Întregul sistem constă, pe lângă camera fixă tradițională, într-un dispozitiv mobil amplasat înainte radarului fix la o distanță necunoscută, de multe ori peste un kilometru, pentru a face comparația între vitezele automobilului în cele două puncte. Similar, se măsoară și accelerarea după camera fixă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele