20 sept. 2023 | 13:10

A fost suspendat 15 ani pentru dopaj și spune ce pedeapsă finală va primi Halep: ”Drepturile sunt foarte limitate”

SPORT
A fost suspendat 15 ani pentru dopaj și spune ce pedeapsă finală va primi Halep: ”Drepturile sunt foarte limitate”

Simiona Halep a șocat lumea tenisului când a fost depistată pozitiv la US Open 2022. La aproape un an de la acel moment, tribunalul Sport Resolutions a suspendat-o patru ani pe sportivă. Un fost tenismen, suspendat 15 ani pentru dopaj, a dat verdictul în cazul Halep. El a spus care va fi pedeapsa finală.

Care va fi verdictul în cazul Halep

Simona Halep a primit pedeapsa maximă în cazul de dopaj în care este implicată, pentru două capete de acuzare: proba pozitivă cu Roxadustat și nereguli în pașaportul biologic. Un fost tenismen, suspendat și el pentru dopaj, susține că românca ar putea reveni pe teren mai devreme de octombrie 2026.

Wayne Odesnik, retras după ce a primit nu mai puțin de 15 ani de suspendare din partea ITF, într-un caz de dopaj, a vorbit pe rețelele sociale despre situația în care se află Simona Halep. El este de părere că pedeapsa campioanei de la Roland Garros și Wimbledon va fi redusă la jumătate după apelul la TAS.

A fost suspendat 15 ani pentru dopaj și spune ce pedeapsă finală va primi Halep

Wayne Odesnik a fost suspendat 15 ani pentru dopaj. Sursa foto: X

Cineva care a trecut prin acest proces este sută la sută neputincios, iar drepturile sale sunt foarte limitate. Să scurtez, ce se va întâmpla cel mai probabil este că suspendarea se va reduce de la patru ani la doi ani.

Totuși, ca acest lucru să se întâmple, cel mai probabil Simonei îi va lua cel puțin șase luni pentru a face apel, așa că, atunci când i se va reduce sancțiunea (cu siguranță are banii necesari să facă apel), nu va mai fi jucat deja de aproape doi ani.

Așadar, cel mai fericit scenariu este că va reveni până la Jocurile Olimpice de anul viitor. Cel mai sumbru scenariu este că va juca în 2025. Eu cred că o vom revedea pe teren, dar procesul este unul extrem de scump și epuizant. Sper că va avea parte de liniște„, a scris americanul, pe rețelele de socializare.

Wayne Odesnik a fost suspendat 15 ani pentru dopaj

Wayne Odesnik a fost suspendat în 2010 de ITF pentru doi ani, după ce agenții vamali din Australia au descoperit opt fiole de HGH (hormon de creștere) ascunse în bagajul lui. După judecarea apelului, pedeapsa a fost redusă la un singur an.

Citește și: Simona Halep susține că este nevinovată în cazul de dopaj. Probele care au dus la suspendare

În martie 2015, tenismenul a încălcat din nou regulamentul anti-doping și a fost pedepsit mult mai aspru. A primit o suspendare de 15 ani, ceea ce a dus la încheierea carierei acestuia.

Cea mai bună clasare în ierarhia ATP a lui Wayne Odesnik a fost în anul 2009, atunci când s-a aflat pe locul 77.

De ce nu a făcut Simona Halep apel la TAS

Simona Halep a anunțat că va face apel la TAS pentru a contesta suspendarea, dar acest lucru nu s-a întâmplat, deocamdată. Avocatul sportivei, Bogdan Stoica, a explicat de ce nu a fost depusă documentația la tribunalul de la Lausanne.

Citește și: Ion Țiriac, sfat important pentru Simona Halep. Ce ar face în locul ei: ”Trebuie să pui deoparte cinci milioane de dolari”

Încă nu am făcut apel. Avem un termen de 21 de zile de la momentul când tribunalul Sport Resolutions va comunica în mod oficial hotărârea integrală.

Prin hotărâre integrală nu trebuie să înțelegeți că se va comunica altceva decât a apărut în spațiul public, ci doar sunt niște elemente administrative cu care trebuie completată hotărârea respectivă”, a spus avocatul Simonei Halep.

Dacă s-ar menține pedeapsa actuală, de patru ani, Simona Halep ar avea drept de joc în octombrie 2026. Când va avea 35 de ani.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele