20 sept. 2023 | 11:03

Locul unde se află cel mai înalt copac din lume a rămas secret. Care este explicația, legătura cu protecția arborelui

ACTUALITATE
Locul unde se află cel mai înalt copac din lume a rămas secret. Care este explicația, legătura cu protecția arborelui

De obicei, recordurile din lumea animalelor și a plantelor sunt prezentate de oamenii de știință cu indicarea cât mai precisă a zonei în care se află exemplarele demne de deținerea unui anumit record. Există, însă, și excepții, iar unul dintre ele este locul exact în care se află cel mai înalt copac din lume. Motivul acestei secretomanii este, totuși, perfect justificat, cel puțin în opinia specialiștilor.

Locul unde se află cel mai înalt copac din lume a rămas secret

Lumea este plină de lucruri înalte pe care orice turist se bucură să le viziteze, precum Turnul Eiffel din Paris, Clădirea Chrysler din New York, Burj Khalifa, din Emiratele Arabe Unite și multe altele. Dar să admiri cel mai înalt copac din lume s-ar putea să fie o experiență pe care n-o vei avea niciodată.

Locul exact în care se află acesta este ținut secret față de marele public, enormul sequoia din California nefiind exact ceea ce și-ar putea pune un turist pe lista de vizite.

Până în august 2006, cel mai înalt copac din lume a fost considerat un Sequoia sempervirens, poreclit „Gigantul din Stratosferă”, care avea 112,47 metri înălțime, descoperit în Parcul Natural Humboldt Redwoods din California, SUA. Acesta a fost însă depăşit în înălţime de un alt copac, situat în aceeaşi rezervaţie.

Atunci, naturaliştii americani Chris Atkins şi Michael Taylor au descoperit tot în Parcul Natural Humboldt Redwoods ce este, oricum, pădurea cea mai înaltă din lume, trei copaci uriași. Unul dintre ei, supranumit Hyperion, depăşea cu peste 3 metri înălţimea „Gigantului din Stratosferă”.

Astfel, Hyperion se înalță până la 115, 92 de metri, fiind cel mai înalt din grupul de trei copaci semeţi, cu toții fiind mai mari decât fostul deţinător al recordului. El depășește chiar și înălțimea pe care o are Statuia Libertății care, cu soclu cu tot, nu ajunge decât la 93 de metri.

Care este explicația, legătura cu protecția arborelui

Interesant este că Hyperion ar fi trebuit să fie tăiat, pentru că la baza trunchiului se vede o crestătură care datează din anii ’70, când o întreagă zonă fusese marcată pentru a fi defrişată. Salvarea a venit din partea administraţiei Carter, care a declarat pădurea parc naţional.

Dar locul exact unde este situat Hyperion și confrații săi este ținut secret, nefiind dezvăluit până acum publicului. În aceste condiții, este dificil spre imposibil să îl poți găsi într-o pădure oricum înaltă de sequoia, așa cum este cea din Parcul Natural Humboldt Redwoods, ce se întinde pe aproape 7.000 de hectare.

Chiar și așa, presupusele lui coordonate au fost postate pe internet de un site, în 2015, lucru ce a dus la un flux masiv de turiști în zona în care se presupunea că se află Hyperion.

Oricum, nu există vreo cale directă de acces către impresionantul copac, riscurile ca vreun temerar să se rătăcească în zonă fiind foarte mari. Totuși, există destule persoane care nu sunt descurajate de aceste inconveniente și caută în continuare locul în care se află Hyperion.

Din această cauză, Serviciul Parcurilor Naționale din SUA a decis să închidă zona pentru vizitatori și a fixat o amendă de 5.000 de dolari, dar și o potențială condamnare la închisoare, pentru cei care încalcă regula.

„Prezența în zonă a turiștilor din trecut a avut un impact negativ asupra vegetației și sistemului de rădăcini al acestor arbori foarte înalți pe care lumea dorea să-i vadă.

În urma lor rămâneau gunoaie, iar oamenii făceau adevărate cărări către locurile pe care le foloseau pe post de toaletă, iar după ei rămâneau resturi umane și de hârtie igienică, ceea ce nu e nici o imagine prea bună, dar nici un lucru bun pentru pădure”, a spus Leonel Arguello, șeful de Resurse Naturale al Parcului Humboldt Redwoods, pentru SFGate.

Interzicerea accesului publicului la cel mai înalt copac din lume este făcută mai ales pentru a preveni posibile viitoare afectări ale mediului, dar inclusiv a siguranței turiștilor. Din moment ce nu există rute clare de acces, iar serviciul de telefonie și GPS nu funcționează în zonă, orice situație de urgență ar fi foarte greu de gestionat.

 

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele