Piața imobiliară din România, victima noului Cod Fiscal. Așa mărești prețul la apartamente ”din condei”
Guvernul PSD – PNL se pregătește să adopte în această săptămână un nou Cod Fiscal. Printre altele, acesta va duce la explozia prețului la apartamente, în contextul în care oricum numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în România pentru că nimeni nu-și mai permite un credit ipotecar în condițiile actuale.
Cea mai nouă lovitură venită de la Guvern pentru românii obișnuiți vine sub forma unui TVA majorat pentru locuințe, bani care vor pleca din buzunarul cumpărătorului la următoarea tranzacție. În proiectul de lege ce urmează să ajungă la Parlament, cota de 5% în prezent se va transforma în 9%. Cu alte cuvinte, peste noapte, prețurile la apartamentele și casele din România vor crește cu 4%.
Ca stresul să fie complet, în noul Cod Fiscal se menționează și o serie de condiții mai detaliate care trebuie bifate pentru a beneficia de această cotă de TVA. Neîndeplinirea lor poate duce chiar la aplicarea cotei standard de TVA de 19% pentru tranzacție. Modificările ar urma să se aplice de la 1 octombrie, conform Avocatnet.ro.
Prețuri mai mari la apartamente și case în România, din cauza noului TVA
Punctual, conform proiectului de lege, cota de TVA de 9% se va aplica pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, este important de reținut că o cotă ”redusă” de 9% se aplicată doar în situația în care, la momentul livrării imobilului, acesta poate fi locuit ca atare, detaliu care în sine o definiție proprie. În orice caz, condițiile cumulative pe care locuinţele ar trebui să le bifeze pentru a beneficia de cota de 9% sunt următoarele:
- acces liber individual la spaţiul locuibil, fără tulburarea posesiei şi a folosinţei exclusive a spaţiului deţinut de către o altă persoană sau familie;
- acces la energia electrică şi apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere;
- sunt formate cel puţin dintr-un spaţiu pentru odihnă, un spaţiu pentru pregătirea hranei şi un grup sanitar;
- finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, după caz, în funcție de tipul construcției, geamuri, ușă intrare;
- finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;
- instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;
- instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.
Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 octombrie 2023 în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.