15 sept. 2023 | 13:57

De la 1 ianuarie 2024: se taie din banii unor pensionari, alții primesc sute de lei în plus

ACTUALITATE
De la 1 ianuarie 2024: se taie din banii unor pensionari, alții primesc sute de lei în plus

Anul 2024 ne va aduce, încă din prima lună a sa, reguli complet noi în sistemul de pensii publice, dar e posibil ca până atunci să apară și reglementări mai dure privind pensiile speciale – un subiect fierbinte pe agenda publică, de ani de zile.

Guvernanții anunță că au început deja să lucreze la noua lege a pensiilor și că până la 1 ianuarie 2024 aceasta ar putea ajunge în stadiul final, pentru a fi aplicată.

Noua lege a pensiilor e așteptată să aducă beneficii semnificative pentru mulți pensionari, vor fi recalculate cinci milioane de pensii și vor dispărea inechitățile din sistem.

Ce se întâmplă cu pensiile părinților și bunicilor noștri, de la 1 ianuarie 2024

Cei mai mulți dintre pensionarii obișnuiți vor primi mai mulți bani de la stat, lună de lună, deși o decizie fermă în acest sens încă nu s-a comunicat oficial. E foarte posibil să se aplice o creștere diferențiată a pensiilor, după cum a sugerat de curând premierul Marcel Ciolacu:

„E o lege prin care pensiile se indexează cu inflaţia din anul precedent. Am făcut o excepţie anul trecut, că a fost o inflaţie mare raportată la inflaţia cu un an anterior, era 4% în comparaţie cu 13,5%. Nu va încălca nimeni legile.

Vreau ca pensiile să se mărească diferenţiat, la unii poate cu 30%, la alții cu 5%, la unii cu 10%, în funcţie de venit”, a declarat Marcel Ciolacu.

Prin urmare, cele mai mari procente de creștere ar urma să fie aplicate pensionarilor cu veniturile cele mai mici, urmând ca procentul să scadă pe măsura creșterii veniturilor.

Totuși, varianta nu e bătută-n cuie, ar putea fi posibilă și o creștere generalizată cu 14% a pensiilor la nivelul întregului sistem public.

Pe de altă parte, pensionarilor care beneficiază la ora actuală de pensii speciale ar urma să li se diminueze veniturile lunare, printr-o impozitare.

„Impozitarea cu 20%-25% a pensiilor speciale, să zicem, dar procentul îl definim prin calcule de sustenabilitate pe care le facem. Comisia Europeană a cerut impozitare pe toată pensia. Până la urmă, Comisia are ultimul cuvânt în privinţa validării acestor procente.

(…) Sunt bani pentru creşterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei. (…) În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare”, a explicat Marcel Boloș, ministrul de Finanțe.