13 sept. 2023 | 12:42

Peștera care arată ca dintr-un joc video. Unde se află, motivul pentru care a atras capete încoronate și numeroase vedete

ACTUALITATE
Peștera care arată ca dintr-un joc video. Unde se află, motivul pentru care a atras capete încoronate și numeroase vedete

Una dintre cele mai spectaculoase, dar și bizare peșteri din lume este Fingal’s Cave. Formele geologice stranii ale acesteia au atras interesul oamenilor, dar și al personalităților, de la Regina Victoria, până la membrii formației Pink Floyd. Datorită activității vulcanice și coloanelor sale de bazalt aliniate ca într-o catedrală, fascinanta peșteră adăpostește o geologie cu caracteristici ce par desprinse dintr-un joc video.

Peștera care arată ca dintr-un joc video

Fingal’s Cave este o peșteră marină situată pe Insula Staffa, o suprafață de uscat nelocuită, aflată în apropierea coastelor accidentate ale Scoției.

În ciuda dimensiunilor sale relativ reduse și a depărtării sle de zonele locuite, ea a atras un număr mare de vizitatori, datorită neobișnuitelor coloane înalte de bazalt de formă hexagonală din interiorul ei, asemănătoare cu cele din zona Giant’s Causeway, din Irlanda de Nord, ce oferă o atmosferă de catedrală naturală.

Marea majoritate a coloanelor sunt hexagoane cu șase laturi, dar pot fi găsite și unele cu cinci ori cu șapte laturi, potrivit Scottish Geology Trust.

Se pare că forma aparte a acestora se datorează activității vulcanice ce s-a petrecut acum circa 60 de milioane de ani, în timpul formării Oceanului Atlantic. Coloanele s-au format prin procesele fizice ce au loc atunci când lava fierbinte a unui vulcan formează ceea ce se numește „alăturare de coloane”.

Peștera care arată ca dintr-un joc video. Unde se află, motivul pentru care a atras capete încoronate și numeroase vedete

Coloanele hexagonale de bazalt din interiorul peșterii Fingal’s Cave

Unde se află, motivul pentru care a atras capete încoronate și numeroase vedete

„Imaginați-vă un flux imens și fierbinte de magmă lichidă ce se depune. Stratul exterior începe să se răcească și să se înnegrească, trecând de la portocaliu la negru. Pe măsură ce răcirea continuă, straturile se contractă, iar din această cauză suprafața lavei începe să se crape. În acest caz, ea s-a crăpat în forme regulate”, a explicat Universitatea de Stat Arizona.

„Acele forme apar în funcție de modul răcirii straturilor de lavă. Fenomenul începe di diferite puncte, numite „centre”. Dacă acele centre sunt distanțate uniform, forțele care acționează din interior către acele centre sfârșesc prin a crea diferite bucăți de lavă răcită ce sunt hexagonale sau apropiate de această formă.

Numele original galic al peșterii a fost An Uamh Bhin, ceea ce înseamnă „peștera melodioasă”, datorită proprietăților acustice excepționale din interiorul ei. Însă, ulterior, a fost redenumită după Fionn MacCool, războinicul legendar despre care mitologia irlandeză se spune că ar fi creat Giant’s Causeway, din Irlanda de Nord.

Insula Staffa a rămas, practic, necunoscută pentru oamenii de dincolo de zona Hebride până când botanistul Joseph Banks a adus-o în atenția publicului, în 1772, atras de minunățiile naturale găsite aici.

Peștera care arată ca dintr-un joc video. Unde se află, motivul pentru care a atras capete încoronate și numeroase vedete

Insula Staffa este nelocuită, dar atrage mulți turiști datorită peșterii Fingal’s Cave

Popularitatea ei a crescut în epoca Reginei Victoria a Marii Britanii, în secolul al XIX-lea și a atras personaje celebre, precum poetul John Keats, pictorul JMW Turner, dar și scriitorul de romane SF, Jules Verne.

În 1874, chiar Regina Victoria și soțul său, Prințul Albert, au vizitat peștera, navigând într-o ambaracțiune chiar și prin interiorul ei.

Un secol mai târziu, peștera i-a inspirat pe cei din trupa Pink Floyd să înregistreze cântecul „Fingal’s Cave”, ce ar fi trebuit să apară pe coloana sonoră a filmului „Zabriskie Point”, din 1970, realizat de marele regizor italian, Michelangelo Antonioni.

Cu toate astea, compoziția nu a fost inclusă în pelicula cinematografică și nici n-a apărut pe vreun disc, dar înregistrări ale acesteia se pot găsi, la ora actuală, pe internet.

Insula Staffa atrage, în continuare, numeroși turiști și curioși, pe lângă deja cunoscuta peșteră, fiind și un loc foarte bun de observare a păsărilor de mare.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele