12 sept. 2023 | 11:04

Un nou depozit uriaș de litiu, descoperit de cercetători. Unde găsești ingredientul esențial pentru baterii, de ce este o veste bună

ACTUALITATE
Un nou depozit uriaș de litiu, descoperit de cercetători. Unde găsești ingredientul esențial pentru baterii, de ce este o veste bună

Cererea de litiu, ingredientul esențial pentru bateriile mașinilor electrice și al telefoanelor, este tot mai mare, ea fiind estimată să crească de cinci ori până în 2030. De aceea, descoperirea unui depozit masiv din cel mai ușor și moale metal de pe planetă reprezintă o veste imensă pentru aceste industrii, ce s-a confruntat, în ultimii ani, cu perioade în care lipsa litiului a dus la încetări temporare ale producției de autovehicule electrice.

Un nou depozit uriaș de litiu, descoperit de cercetători

Până de curând, depozitul de litiu găsit în solurile sărate din Bolivia, de aproximativ 23 de milioane de tone de litiu, era considerat cel mai mare de acest fel din lume. Dar, recent, cercetătorii au descoperit un alt depozit de litiu la granița dintre statele Nevada și Oregon, SUA, în zona unui vulcan vechi, Caldera McDermitt.

Caldera – care este o depresiune vulcanică – ocupă o suprafață vastă de aproximativ 45 de kilometri lungime și 35 de kilometri lățime. Conform estimărilor, acest depozit ar conține între 20 și 40 de milioane de tone de litiu.

„Dacă ar fi să credem estimările inițiale, acesta ar fi un depozit extrem de semnificativ de litiu. Ar putea schimba dinamica litiului la nivel global, atunci când vorbim de preț, securitatea de aprovizionare și geopolitică”, a explicat Anouk Borst, geolog la Universitatea KU Leuven din Belgia, pentru Chemistry World.

Depozitul de litiu din Caldera McDermitt este diferit de majoritatea altor zone bogate în litiu, care se găsesc în saramură. Acesta este situat într-o zonă numită Trecătoarea Thacker, din jumătatea sudică a calderei și la nord de Munții Montana.

Unde găsești ingredientul esențial pentru baterii, de ce este o veste bună

Formarea calderei a avut loc după o erupție masivă de magmă cu aproximativ 16,4 milioane de ani în urmă. Această erupție a eliberat cantități semnificative de litiu și alte metale la suprafață. În cele din urmă, un lac s-a format în caldera, iar sedimentele rezultate au acoperit litiul.

Ulterior, o altă activitate vulcanică ulterioară a adus saramură fierbinte în zonă, care conținea și mai mult litiu. Aceasta a pătruns în stratul preexistent, ceea ce a dus la o concentrare și mai mare de litiu în această regiune.

Acum, Lithium Americas Corporation elaborează planurile de extragere a litiului din acest depozit uriaș, dar este important să se țină cont de impactul asupra mediului în timpul procesului de extracție a litiului.

Extracția de litiu poate duce la emisii semnificative de dioxid de carbon (CO2), în funcție de metodele folosite, și poate provoca contaminarea apei din sol cu metale grele și combustibili fosili. Prin urmare, este esențial să se desfășoare procesul de extracție într-un mod sustenabil și să se minimizeze impactul asupra mediului.

„Acest lucru este cu adevărat un ajutor pentru schimbarea strategiilor de explorare și exploatare. Acum știm că trebuie să ne concentrăm pe zona Trecătorii Thacker, dacă vrem să găsim și să exploatăm acel litiu”, a spus Tom Benson, autorul unui studiu nou pentru Universitatea Columbia și Lithium Americas Corporation, pentru Popular Science.

Impactul unei viitoare exploatări asupra mediului este cea mai mare problemă cu care se va confrunta compania. Proiectul a fost deja contestat de activiștii de mediu, care au încercat să oprească mineritul în această zonă din motive de mediu. Ei au fost sprijiniți și de comunitățile nativ-americane, care consideră Trecătoarea Thacker un loc sacru.

Dar „foamea” de litiu, esențial în realizarea bateriilor litiu-ion ce alimentează majoritatea mașinilor electrice și a telefoanelor, dar care este folosit și în rețelele de energie regenerabilă, este tot mai mare.

Cererea globală de baterii este estimată să crească de zece ori, până în 2030 și de patruzeci de ori, până în 2050. Prin urmare, descoperirea unui depozit atât de mare din cel mai ușor și moale metal de pe planetă, oferă perspective noi pentru aceste industrii.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele