07 sept. 2023 | 10:41

Casa Verde Fotovoltaice, un succes răsunător în România. Câți români își montează panouri fotovoltaice pe banii statului, scad facturile la curent

ACTUALITATE
Casa Verde Fotovoltaice, un succes răsunător în România. Câți români își montează panouri fotovoltaice pe banii statului, scad facturile la curent

Casa Verde Fotovoltaice este un program guvernamental menit să încurajeze adopția de panouri solare pe acoperișurile românilor de la case și, deși fondurile disponibile s-au epuizat în câteva minute, foarte mulți au reușit să profite de această inițiativă.

În primele patru ore de la publicarea listelor cu instalatori validați, aproximativ 500 de entități de pe teritoriul României, nu mai puțin de 7.700 de dosare ale persoanelor înscrise în Programul Casa Verde Fotovoltaice au fost atribuite executanților, după cum a explicat ministrul Mediului la mijlocul acestei săptămâni, Mircea Fechet, printr-o postare pe pagina personală de Facebook.

Casa Verde Fotovoltaice – au fost alocate dosarele pentru execuție

„Interes crescut pentru Casa Verde Fotovoltaice: peste 7.700 de dosare ale persoanelor înscrise în program au fost atribuite instalatorilor, în doar 4 ore de la publicarea listelor cu instalatorii validaţi în cadrul acestui program. Independenţa energetică pe care acest program o oferă atât beneficiarilor persoanelor fizice, cât şi unităţilor de cult, care au putut participa în premieră în acest an, este un pas înainte către oraşe mai verzi, comunităţi mai verzi, viitor energetic verde”, a scris, miercuri, pe Facebook, ministrul Mediului.

Cele mai multe dosare, în mod previzibil, sunt în Ilfov (565). Surprinzător este că Mureș se află pe locul al doilea cu 484, urmat de Iaşi (457), Timiş (477), Suceava (332), Dâmboviţa (277), Argeş (273), Dolj (257), Arad (227).

Pentru context, în cursul zilei de miercuri au fost publicate pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu listele cu instalatorii validaţi în cadrul programului Casa Verde. Astfel, de astăzi, persoanele fizice și unitățile de cult vor putea selecta din aplicația informatică unul dintre cei 515 instalatori validați, pentru a fi verificate documentele depuse în cadrul programului.

Bugetul din spatele acestei inițiative la nivel național a fost de 2 miliarde de lei, din care peste 1,7 miliarde de lei a fost alocat persoanelor fizice. Unitățile de cult ”au prins” 17,5 milioane de lei.

„În acest an, acordăm o atenţie deosebită zonei de eficienţă energetică, Programul Casa Verde Fotovoltaice având un buget de aproape 2 miliarde de lei, dublu faţă de sesiunea precedentă.  Ne dorim ca toţi cei 87.500 de solicitanţi care au aplicat anul acesta să devină prosumatori în cel mai scurt timp. Apreciez interesul deosebit manifestat  pentru accesarea acestui program, din partea persoanelor fizice şi a unităţilor de cult. Organizarea pe regiuni a fost o idee excelentă care a contribuit esenţial la succesul programului. Acesta e un program care va continua şi în anii următori, astfel încât să avem astfel de surse de energie verde pe cât mai multe case”, a declarat Mircea Fechet, întru-n comunicat transmis de Ministerul Mediului.

Conform Economedia, acum urmează, în termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de către solicitant, analiza documentelor încărcate de solicitant de către instalator. Administraţia Fondului pentru Mediu generează prin intermediul aplicaţiei listele cuprinzând proiectele solicitanţilor eligibili.  După publicare pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu a listei solicitanţilor aprobaţi, instalatorul va putea începe montarea panourilor fotovoltaice.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele