Pericolul imens ascuns în laptele și untul din piață. Bolile cu care te poți alege
Laptele de vacă și untul ce se găsesc la vânzare în piețele alimentare pot ascunde un pericol imens pentru sănătate. Clienții se pot alege cu boli grave în urma consumului acestor produse.
Ce conține laptele din piață
Unii dintre românii care vor să mănânce sănătos, „ca la țară”, obișnuiesc să-și facă cumpărăturile din piață. Însă, în loc de produse alimentare mai sănătoase decât cele din supermarketuri s-ar putea întoarce acasă cu sursele unor boli grave.
Analizele de laborator ale unor astfel de produse au scos la iveală existența unor bacterii printre care se numără Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria, Brucella şi Salmonella. Infectarea cu acestea are efecte grave mai ales la copii, de la migrene şi dureri musculare, până la toxiinfecţii alimentare severe.
„După tratamentul termic, laptele a fost ţinut în nişte condiţii nu tocmai prielnice. Dacă vorbeam despre un lapte crud, aveam voie să regăsim un număr total de germeni, un număr de micro-organisme de 100.000.
La acest lapte care a fost tratat termic găsim 370.000. Deci este un lapte foarte murdar.”, a explicat directorul general al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Cîrîc.
Vicepreședintele ANSVSA, Dănuț Păle, le-a recomandat românilor să nu cumpere lapte din astfel de locuri. El a adăugat că acești vânzători sunt sancționați, dar sunt inconștienți și apar „sporadic” în piețele agroalimentare.
Șeful ICA, despre untul vândut în piețe
De asemenea, șeful ICA a explicat că untul tradiţional pus la vânzare într-un magazin de sibieni și cumpărat de reporteri ai Observator în cadrul campaniei „Ce ne puneți în mâncare” este, de fapt, industrial.
„Untul era un unt tradiţional. Să facă cineva un unt tradiţional cu 81,58% grăsime este o minune dumnezeiască. Ăsta este unt industrial. Untul tradiţional iese la mai mult de 82%. E mult prea exactă treaba. 82% e standardul nostru vechi de unt. Industria laptelui ştie să facă untul cu 82% grăsime.
Putem consuma un caşcaval de o mai bună sau mai proastă calitate, dar trebuie să fie alegerea noastră. Nu trebuie să fie declarat altceva, să nu fim informaţi, şi să mergem să cumpărăm o telemea de oaie, care să nu fie de oaie.”, a mai spus Alexandru Cîrîc.