Misterul ”oului de aur” descoperit în ocean, lângă Alaska. La ce adâncime a fost găsit, ce explicație au oamenii de știință
Un obiect ciudat, semănând cu un „ou de aur”, ce prezintă și o gaură în el, a fost descoperit recent de o echipă de cercetători în apele oceanului de lângă coasta Alaskăi. Oamenii de știință au rămas perplecși când au zărit obiectul, cu ajutorul unui vehicul controlat de la distanță (ROV).
Misterul ”oului de aur” descoperi în ocean, lângă Alaska
Nu este deloc o exagerare atunci când se afirmă că știm mai multe despre Lună, decât despre ceea ce se află în adâncul oceanelor Pământului. Și, periodic, apar descoperiri, fenomene, organisme, obiecte ce-i uluiesc chiar și pe cercetători, mai ales când încearcă să găsească explicația originii, a existenței acestora.
Printr-o asemenea experiență au trecut, de curând, și specialiștii aflați în expediția de cercetare Seascape Alaska 5, al cărei scop era „explorarea habitatelor coralilor de mare adâncime, bureților și peștilor, pentru o mai bună înțelegere a hazardelor biologice trecute și prezente”, după cum a transmis Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA.
Cercetările subacvatice din largul coastei statului Alaska au dus la o descoperirea, la poalele unui vulcan subacvatic, a unui obiect strălucitor ce semăna cu un ou de aur.
Acesta a fost detectat la o adâncime de aproximativ 3.000 de metri, prins într-o suprafață pietroasă. Și mai curios, misteriosul obiect prezenta o gaură, ceea ce l-a făcut pe unul dintre membrii echipei să spună, conform Miami Herald, că „ceva a încercat să intre ori să iasă din el”.
La ce adâncime a fost găsit, ce explicație au oamenii de știință
Obiectul a fost mai întâi investigat cu ajutorul brațului robotic cu care este dotat vehiculul marin controlat de la distanță, cu care s-a făcut descoperirea.
„Tot ce am sperat a fost ca, în timp ce scormoneam obiectul, să nu iasă ceva oribil din el. Era ca începutul unui film horror”, a spus un alt membru al expediției.
Teoriile actuale legate de originea obiectului avansează ideea că ori este vorba de carcasa unui soi de ou strălucitor sau de rămășițele unui tip necunoscut de bureți de mare.
Identificarea obiectului va presupune o analiză mai aprofundată a sa, iar datorită ROV a fost posibilă aducerea acestuia la suprafață.
În timp ce misterul continuă să planeze asupra originii „oului de aur”, un lucru e sigur: încă există, în mod categoric, multe lucruri ciudate în adâncul oceanelor.
„Când, în ciuda cunoștințelor acumulate până acum, nu reușim să identificăm așa ceva, e clar că e vorba de un lucru straniu”, a mai adăugat un alt participant la cercetare.
Expediția Seascape Alaska a început pe 23 august, cercetând apele din zona Kodiac, Alaska, către micul port Seward, din Peninsula Senai, tot din Alaska.
Oamenii de știință s-au concentrat pe habitatele marine de la o adâncime mai mare de 200 de metri, ajungând cu observațiile chiar și la adâncimi de 6.000 de metri și cartografiind mediul acvatic de mare adâncime pe măsură ce se deplasau.