Câți bani economisești cu Dacia Spring. Mașina electrică a românilor face minuni pentru buzunarele șoferilor
Vânzările de mașini electrice au explodat în ultimii ani în România și în restul Europei, iar motivele sunt cât se poate de clare și de benefice, atât pentru mediu, cât și pentru buzunarele șoferilor.
În contextul în care s-au extins foarte mult și rețelele de încărcare pentru mașinile electrice în țara noastră, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că rata de adopție a autoturismelor verzi se află pe o pantă ascendentă. Cel mai important aspect ține însă de economia efectivă, câți bani în plus rămân în buzunar.
Câți bani câștigi cu Dacia Spring
Cristi Miclea este posesor de Dacia Spring și, după calculele lui, la fiecare 100 de kilometri, câștigă între 20 și 30 de lei, având în vedere valoarea de achiziție a energiei electrice în România și consumul în oraș.
La un rulaj anual de 20.000 de kilometri, discutăm de o economie de peste 10.000 de lei sau 2.000 de euro. Singurul aspect care încă mai sperie românii să sară în curtea mașinilor electrice ține de stațiile de încărcare care, la momentul de față, au ajuns la aproximativ 1800 de unități, conform Observator. Cele mai multe sunt în parcările din supermarketuri, dar mulți și-au instalat acasă astfel de echipamente. Nu în ultimul rând, există și posibilitatea alimentării cu energie de la priză, dar te poți aștepta la un timp de 10-12 ore pentru o încărcare completă. O stație de încărcare dedicată scade timpul necesar chiar și la 4 ore.
„Având în vedere prețurile crescute la energie și combustibil, cred că toată lumea e de acord că e mai ieftin să mergi cu o mașină electrică”, mai spune Cristi Miclea, posesor de mașină electrică.
În ceea ce privește efortul financiar din spatele achiziției unei mașini electrice, prin programul Rabla Plus, investiția inițială începe de la 10.000 de euro, dar ajunge până la 200.000 de euro pentru modelele sport de lux disponibile chiar și pe piața din România.