04 sept. 2023 | 14:21

Obiectele extraterestre de pe fundul Oceanului Pacific. Despre ce este vorba, ce spun oamenii de știință

ACTUALITATE
Obiectele extraterestre de pe fundul Oceanului Pacific. Despre ce este vorba, ce spun oamenii de știință

O sumedenie de obiecte metalice au fost recuperate din largul coastei Papua Noua Guinee, ele putând proveni de la un corp ceresc cu o istorie mai interesantă decât s-ar fi crezut. Acesta ar fi străbătut spațiul interstelar timp de ani lumină, din punctul său de origine care nu pare a fi fost Sistemul Solar. Cel puțin asta susține studiul recent al lui Avi Loeab, un controversat profesor și astrofizician de la Universitatea Harvard.

Obiectele extraterestre de pe fundul Oceanului Pacific

Sute de obiecte metalice au fost recuperate în luna iunie din largul coastei Papua Noua Guinee și provin dintr-un meteorit straniu ce s-a prăbușit în atmosfera Pământului în 2014.

Traiectoria meteoritului a fost urmărită de sateliții guvernului SUA înainte de dezintegrarea sa în Oceanul Pacific. Viteza neobișnuită a bolidului cosmic, clasificat cu numele de CNEOS 2014-01-08 sau, mai simplu, IM1, a atras atenția specialiștilor.

A fost o ocazie prea bună pentru a fi ratată de renumitul, dar controversatul Avi Loeb, profesor și astrofizician la Universitatea din Harvard, care a înființat Proiectul Galilei (Galilei Project) în 2021 tocmai pentru a căuta obiectele ce ar putea purta „semnătura” unei tehnologii de origine extraterestră.

Astfel, Loeb și echipa sa au recuperat sute de mici sfere metalice, cu dimensiuni ce variază între 0,05 și 1,3 milimetri în diametru, dintr-un sediment situat la 2.000 de metri adâncime, la aproximativ 85 de kilometri nord de Insula Manus.

Obiectele extraterestre de pe fundul Oceanului Pacific. Despre ce este vorba, ce spun oamenii de știință

Una dintre cele câteva sute de mici sfere metalice găsite pe fundul Oceanului Pacific

Despre ce este vorba, ce spun oamenii de știință

Avi Loeb a transmis că primele analize sugerează că acele mici obiecte metalice sunt de origine interstelară. O evaluare preliminară a 57 dintre obiectele minerale arată că acestea nu reflectă compoziția chimică obișnuită ce se regăsește, în mod normal, în Sistemul Solar.

Acest lucru a alimentat speculațiile conform cărora IM1 a traversat spațiul interstelar înainte de prăbușirea pe Pământ. Studiul a fost postat pe serverul pre-print arXiv.org.

„Aceasta este o descoperire istorică, deoarece reprezintă prima dată când oamenii pun mâna pe materiale provenite de la un obiect mare care a ajuns pe Pământ din afara sistemului solar.

Succesul expediției ilustrează valoarea asumării de riscuri în știință, în ciuda tuturor șanselor, ca o oportunitate de a descoperi noi cunoștințe”, a transmis Avi Loeb.

Din primele analize rezultă că unele sfere de pe traseul meteoritului conțin „abundențe extrem de mari” ale unei compoziții de elemente grele nemaiîntâlnite.

Cercetătorii susțin că această compoziție de beriliu, lantan și uraniu, etichetată drept „BeLaU”, nu se potrivește cu aliajele terestre naturale de pe Pământ sau cu precipitațiile rezultate în urma exploziilor nucleare.

„Aceasta este o descoperire istorică, marcând prima dată când oamenii dețin materiale de la un obiect interstelar mare. Sunt extrem de mulțumit de aceste rezultate ale acestei analize științifice riguroase”, a declarat și Charles Hoskinson, omul de afaceri american care a finanțat expediția și cercetarea lui Loeb și a echipei sale.

Aceasta nu a fost prima dată când Loeb a avansat ipoteza că un obiect interstelar care intră în sistemul nostru solar ar putea fi un artefact extraterestru. Profesorul a mai spus același lucru despre cometa Oumuamua, care a fost detectată în 2017 zburând prin sistemul nostru solar.

La acea dată, Loeb a afirmat că acesta ar putea fi prima întâlnire a omenirii cu tehnologia extraterestră, fiind aproape convins că Oumuamua nu era un corp ceresc natural.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele