30 aug. 2023 | 12:11

A cântat la Milano și a iubit-o o lume întreagă, dar au uitat-o toți în România. Cine a fost românca Virginia Zeani VIDEO

ACTUALITATE
A cântat la Milano și a iubit-o o lume întreagă, dar au uitat-o toți în România. Cine a fost românca Virginia Zeani VIDEO

Virginia Zeani s-a născut pe 21 octombrie 1925 în localitatatea Solovăstru, din județul Mureș, și a fost una dintre cele mai talentate artiste din întreaga lume, despre care românii știu prea puține, din păcate.

Ea a fost o distinsă soprană română de operă, renumită în special pentru prestațiile sale din deceniile anilor 1950, 1960 și 1970.

De-a lungul a 25 de ani, a deținut titlul de „prima donna assoluta” la Teatrul de Operă din Roma, perioadă în care a împărțit scena cu cei mai mari tenori ai vremii, de la Beniamino Gigli și Ferruccio Tagliavini, până la Luciano Pavarotti și Plácido Domingo.

virginia-zeani-soprana-poveste-2

Virginia Zeani – fotografie de arhivă

Și-a început studiile în România, dar a ajuns să fie cunoscută de o lume întreagă

După ce și-a început studiile de literatură și filozofie la Universitatea din București, Virginia Zeani a urmat lecții de canto sub îndrumarea Luminței Anghel, iar mai apoi a continuat pregătirea vocală cu soprana Lidia Lipkovskaia.

La vârsta de 19 ani, și-a finalizat studiile muzicale în Italia, lucrând alături de tenorul Aureliano Pertile.

Având o bază solidă în educația muzicală și cu o tehnică vocală excepțională, Virginia Zeani a reușit să mențină un nivel de excelență pe parcursul celor 30 de ani de carieră internațională, interpretând peste 60 de roluri distincte.


Debutul său a avut loc în 1948, într-o manieră remarcabilă, pe scena Teatrului Comunal de Operă din Bologna, unde a interpretat rolul Violettei din opera „La Traviata”, de Giuseppe Verdi.

Acest rol a contribuit la afirmare pe scenele prestigioase din întreaga lume, inclusiv la Metropolitan Opera din New York, Teatrul Bolșoi din Moscova și Covent Garden din Londra.

virginia-zeani-soprana-poveste

Virginia Zeani – fotografie de arhivă

Iubită mai mult în afara țării, decât la noi

În 1955, Virginia Zeani debuta la Opera din Roma, unde a fost distribuită într-o varietate de roluri și a primit aprecieri la cel mai înalt nivel.

Două producții remarcabile au fost create special pentru ea acolo și anume „Alzira” de Verdi și „Otello” de Rossini, opere care nu mai fuseseră interpretate în secolul XX.

Unul dintre triumfurile sale notabile a fost reprezentat de rolul Desdemonei, un succes pe care l-a repetat în 1966 când, alături de ansamblul Operei din Roma, a cântat pe scena Deutsche Oper Berlin și la Metropolitan Opera din New York.

În 1956, a primit o invitație la Teatro alla Scala din Milano, unde a fost distribuită într-o producție nouă a operei „Giulio Cesare” de Georg Friedrich Haendel, alături de basul Nicola Rossi-Lemeni, cu care avea să se căsătorească un an mai târziu, mezzosoprana Giulietta Simionato și tenorul Franco Corelli.

În anul următor, a interpretat rolul Blanche de la Force, creat special pentru ea de compozitorul Francis Poulenc, în premiera mondială a operei „Dialogues des carmélites”.

Datorită excelentei tehnici vocale, Virginia Zeani și-a diversificat repertoriul pe parcursul carierei, trecând de la soprană de coloratură la soprană lirică și chiar soprană dramatică.

Pe parcursul întregii sale cariere, Virginia Zeani a fost apreciată pentru dinamismul său scenic, vitalitatea și sensibilitatea sa.

Virginia Zeani a înregistrat mai multe albume selective și versiuni complete ale operelor „La Traviata” de Verdi și „Tosca” de Puccini.

Din 1991, a deținut poziția de profesor de canto (Distinguished Professor) la Indiana University, School of Music, din Bloomington, Indiana.

În 1991, soțul Virginiei Zeani, Nicola Rossi-Lemeni, a încetat din viață.

Virginia Zeani a primit titlul de doctor honoris causa de la Universitatea Națională de Muzică București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, cea din urmă fiind acordată la inițiativa Facultății de Teologie Greco-Catolică.

Pe 11 mai 2011, regele Mihai I i-a conferit Decorația Regală „Nihil Sine Deo”.

Ulterior, în data de 21 octombrie 2022, a fost inclusă în OPERA America Hall of Fame, o recunoaștere deosebită pentru contribuția sa la lumea operei.

Soprana a decedat pe 20 martie 2023, la vârsta de 97 de ani, în Florida, Statele Unite ale Americii.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele