09 sept. 2020 | 10:25

Acest concert va dura 639 de ani și totul fără vreo intervenție din partea oamenilor

ACTUALITATE
Acest concert va dura 639 de ani și totul fără vreo intervenție din partea oamenilor

Interpretarea lungă și lentă a unei piese a compozitorului american John Cage este programată să ruleze până în anul 2640. Sâmbătă, publicul din Germania a auzit o schimbare de sunet, prima din 2013.

După ce anul acesta au fost anulate marea majoritatea a concertelor, unul singur, într-o biserică medievală dărăpănată din estul Germaniei, nu a putut fi anulat, deoarece a început deja, cu mai bine de 18 ani înainte de pandemie. Și nu este programat să se încheie decât în anul 2640.

Sâmbătă, o mică mulțime de pasionați de muzică s-a adunat în biserica, Sf. Burchardi, în orașul Halberstadt, la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Berlin. Ocazia a fost prima schimbare de sunet din aproape șapte ani din cel mai lent concert din lume: un recital de orgă al unei piese a compozitorului american John Cage.

A fost cea de-a 14-a schimbare de corzi de când a început concertul pe 5 septembrie 2001, la cea care ar fi fost cea de-a 89-a aniversare a lui Cage. A murit la 79 de ani, în 1992.

John Cage

Rainer Neugebauer, profesor pensionar de științe sociale, care conduce Fundația John Cage din Halberstadt, organismul care organizează spectacolul, a declarat sâmbătă mulțimii că „spre deosebire de Jocurile Olimpice sau Forumul Economic Mondial de la Davos, nu am fi putut să o amânăm”.

Ideea s-a născut acum aproape jumătate de secol

Cage a scris prima oară piesa, pentru pian, în 1985; instrucțiunea tempo a fost: “Cât de lent posibil”. Apoi a refăcut-o pentru orgă în 1987 și a devenit cunoscută sub numele de “Organ² / ASLSP”.

Dar asta a ridicat întrebări. La pian, sunetul se estompează după ce o tastă este lovită; pe orgă, notele pot fi ținute la nesfârșit. Sau pot? Dar când organistul trebuie să mănânce sau să meargă la baie? Sau moare?

Aceste întrebări au ocupat un grup de compozitori, organiști, muzicologi și filosofi, dintre care unii au lucrat cu Cage, la o conferință în orașul Trossingen, în sudul Germaniei, în 1998.

Au dezvoltat ideea unui spectacol calibrat în funcție de speranța de viață a instrumentului. Se consideră că prima orgă modernă a fost construită în Halberstadt în 1361, cu 639 de ani înainte de începutul secolului XXI, așa că au decis că spectacolul va dura 639 de ani.

Chiar și atunci, ideea conform căreia performanța va ajunge la 2640 a fost radical optimistă: acest lucru va necesita transferuri între generații, efort și bani.

Orga bisericii Sf. Burchardi nu este un instrument standard acționat de la tastatură. Țevile reglate pentru notele partiturii sunt adăugate sau scăzute după cum este necesar la fiecare schimbare de sunet. Nu există niciun organist care să necesite pauze de baie; pedalele care activează conductele sunt ținute în jos de saci de nisip.

Pedale Orga

Atracție pentru pasionați și curioși

Ceremonia de însoțire a fiecărei schimbări a devenit un ritual pentru fanii piesei. În timp ce unii participanți obișnuiți din străinătate nu au reușit să asiste din cauza pandemiei, au existat spectatori din anumite țări, inclusiv Republica Cehă și Danemarca.

Cu numărul de persoane permise în biserică restricționat, unii au urmat pe un ecran mare în curtea din afară. La ora 15, compozitorul Julian Lembke și soprana Johanna Vargas, ambii purtând mănuși albe, au coborât două țevi noi pe corpul organului, care sunau în Sol și Mi.

Acestea au creat un nou acord de șapte note, împreună cu cele cinci note care sună încă din octombrie 2013: Do, Re bemol, Re ascuțit, La ascuțit și Mi.

Compozitorul Lembke a spus într-un interviu ulterior că a remarcat “o nouă blândețe” a acordului, precum și un sunet mai dens.

Performanța epică a ajutat la plasarea Halberstadt pe hartă, observă Neugebauer. La fel ca multe alte orașe din estul Germaniei, populația din Halberstadt scade și îmbătrânește, dar Neugebauer a estimat că aproximativ 140.000 de persoane au vizitat orașul pentru a asculta lucrarea de când a început.

Biserica St. Buchardi

“Nu este un proiect pentru mase”, a spus el. “Dar este un punct de cristalizare pentru arta contemporană. Aduce oameni interesanți în Halberstadt”.

Andreas Henke, primarul orașului, a spus că majoritatea locuitorilor din Halberstadt probabil că nici măcar nu știau despre piesă, dar că “John Cage duce numele Halberstadt în lume”.

“Este special să faci parte dintr-un proiect de artă care va conecta generații și va dura timp de generații”, a adăugat Henke, care speră ca proiectul să ajungă până la finalizare în 2640.

Obstacolul cel mai periculos pentru proiect nu este coronavirus

Cea mai imediată amenințare la adresa proiectului este una banală care l-a afectat încă de la început: rămâne fără bani. “Uneori spunem că acest proiect are nevoie doar de timp și aer, dar trebuie să vorbim și despre bani”, explică Neugebauer.

Costurile de funcționare de zi cu zi sunt finanțate aproape exclusiv de donatori privați, care pot achiziționa o placă afișată în biserică reprezentând un an în care va juca piesa.

Anul 2580, de exemplu, a fost achiziționat de un cuplu pentru a marca cea de-a 600-a aniversare a nunții lor.
Dresdner Kreuzchor, un celebru cor de băieți din Dresda, Germania, a cumpărat plăcuța cu anul 2539 pentru a comemora cea de-a 1.000-a aniversare a unui eveniment local central din istoria Reformei protestante.

Aproximativ 1 milion de euro au fost strânși în acest fel, dar recent, donațiile au scăzut. Neugebauer a spus că proiectul este o operație bazată pe voluntari, inclusiv el însuși.

“În trei ani și jumătate, voi împlini 70 de ani și aș vrea să mă opresc”, a spus el. „Ar fi minunat să-l predăm următoarei generații în formă bună.”

Dacă totul merge conform planului, va fi prima predare din multele care urmează.