Clipurile bizare de pe TikTok care îi țin pe toți cu gura căscată. Care este fenomenul, de fapt
Dacă ai folosit TikTok în ultimele două luni, este posibil să fi întâlnit cel puțin un videoclip bizar în care ți se arată sticle sparte. În mod bizar, se pare că aceste clipuri se bucură de un succes enorm pe platformă.
Evident, ai putea să te întrebi de ce astfel de imagini au atât de mult succes, ținând cont de simplitatea lor.
Răspunsul ar putea să fie în modul în care creierul uman procesează sunetul.
Ce concluzie au tras oamenii de știință
Oamenii de știință au folosit o varietate de tehnici pentru a explora activitatea creierului. Un studiu care a folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională a constatat că atunci când participanții se confruntă cu anumite sunete, creierul se activează în regiuni asociate cu recompensa și excitarea emoțională.
O altă echipă a descoperit că acestea corespund cu o activitate electrică de frecvență joasă din creier, care este adesea conectată cu o stare de relaxare.
Pentru cei care se confruntă cu sensibilitate la auz, rostogolirea unei sticle pe scări ar putea fi o chestiune deranjantă, totuși.
Se crede că hiperacuzia sau sensibilitatea la zgomot afectează până la 17,2% din populație. Pacienții experimentează sunetele de zi cu zi mai tare, până la punctul în care pot suferi dureri fizice.
În 2021, cercetătorii au descoperit mecanismul din creier care îi determină pe oameni să se înfurie de unele sunete, inclusiv la auzul respirației cuiva sau banalul plescăit.
„Credem că la persoanele cu misofonie, supraactivarea involuntară a sistemului oglinzii, duce la un fel de sentiment potrivit căruia sunetele emise de alți oameni pătrund în corpurile lor, fără să poată controla acest lucru”, a explicat unul dintre oamenii de știință.
Totuși, așa cum deja ți-ai dat seama, există și polul opus care se referă la acei oameni care preferă să se uite la clipuri TikTok precum cel mai jos, cu sticlele rostogolite pe scări și sparte.