Cum poți data orice fotografie veche. Ajutorul oferit de inteligența artificială, ce mai poate să facă
Cu siguranță, aproape oricine are în casă albume cu fotografii vechi, de pe vremea bunicilor și chiar a străbunicilor, dar multe dintre fotografii nu sunt datate, așa încât e dificil de spus când au fost făcute, mai ales dacă nu știm anumite detalii despre persoanele din imagini. Dar, inteligența artificială sare în ajutorul nostru și va rezolva și problema datării oricărei fotografii vechi și nu numai.
Cum poți data orice fotografie veche
O nouă aplicație, generată de tehnologia inteligenței artificiale (AI) încearcă să facă cercetarea genealogică și alcătuirea arborelui genealogic mult mai ușoare. Algoritmul generat de inteligența artificială este capabil să estimeze data la care a fost făcută o fotografie veche.
Numită PhotoDater, aplicația a fost folosită recent de către MyHeritage, o platformă dedicată studiului genealogic din Israel, conform iflscience.com. Aceasta le permite utilizatorilor să-și exploreze istoricul familiei, folosind fotografii, consemnări istorice și date genetice.
Pentru a folosi aplicația, trebuie să-ți faci un cont (gratuit) pe platforma MyHeritage. Deocamdată, este disponibilă doar pe desktop, dar în curând va putea fi folosită și pe aplicația telefonului mobil.
Algoritmul din spatele PhotoDater a fost exersat pe mii de fotografii istorice a căror dată era cunoscută cu certitudine. Fotografiile au fost făcute între anii 1860 și 1990.
Ajutorul oferit de inteligența artificială, ce mai poate să facă
Analizând informațiile oferite de aceste fotografii, inteligența artificială a învățat ce caracteristici – precum îmbrăcămintea, coafurile, pilozitatea facială, mobila și alte obiecte – pot fi asociate cu o anumită perioadă istorică.
Aplicația poate să estimeze anul în care a fost făcută o fotografie cu o precizie destul de mare. Analiza performanței PhotoDater arată că aplicația poate estima, într-un procent de 60%, data la care au fost făcute fotografiile cu o marjă de plus/minus cinci ani. De asemenea, setările aplicației asigură confidențialitatea datelor.
Aceasta este doar una dintre modalitățile prin care inteligența artificială ajută la descoperirea datelor istorice. În anul 2020, un youtuber a folosit inteligența artificială pentru a găsi cea mai veche secvență de film cunoscută. Numită „Scena din grădina Roundhay ” (Roundhay Garden Scene), secvența a fost filmată în 1888 și durează 2,11 secunde.
Filmul a fost realizat de inventatorul francez Louis Aimé Augustin Le Prince și a intrat în Guinness Book of Records (Cartea Recordurilor) catalogat fiind ca cel mai vechi film din lume.
Dar inteligența artificială ajută și la cercetarea academică a istoriei omenirii. de exemplu, oamenii de știință au folosit de curând AI pentru a identifica multe Linii Nazca („Nazca Lines”), geoglife săpate în deșertul din zona sudică a Peru acum mii de ani.
Inteligența artificială înlesnește înaintarea rapidă a lumii spre viitor, dar se dovedește a fi și o unealtă neprețuită pentru înțelegerea trecutului.