16 aug. 2023 | 15:08

Prințesa africană ajunsă la curtea Angliei, un fel de Bridgerton în lumea reală: relația ei fascinantă cu regina Marii Britanii

ACTUALITATE
Prințesa africană ajunsă la curtea Angliei, un fel de Bridgerton în lumea reală: relația ei fascinantă cu regina Marii Britanii

Inițial privită ca o minunăție, micuța salvată de la moarte de un subordonat al reginei Victoria a Marii Britanii a devenit un personaj venerat la curtea conservatoare a Angliei, în mijlocul secolului al XIX-lea.

Numele ei era Aina și s-a născut în 1843 în Oke-Odan, un sat din regiunea Egbado, aflat undeva pe la granița dintre Nigeria de azi și Republica Benin.

printesa-africana-poveste-reala-bridgerton-3

Sara Forbes Bonetta / Aina – pictură

Cine era, de fapt, Aina

Ea era fiica unui șef tribal african. În 1848, când avea doar 5 ani, satul ei a fost atacat de un trib rival, iar părinții Ainei au pierit în atac.

În urma acestui tragic eveniment, fetița a fost capturată și dusă în curtea regelui Ghezo, unde a devenit o sclavă. Destinul ei era să fie sacrificată, dar norocul a făcut ca ea să supraviețuiască, întrucât îi fusese hărăzit un destin impresionant.

Fetița a fost eliberată de către căpitanul Frederick E. Forbes, membru al marinei britanice, care a reușit să convingă pe regele Ghezo să o lase să plece și să i-o ofere lui pentru a o duce în dar reginei Victoria a Marii Britanii.

„A fost un cadou de la regele negrilor pentru regina albă”, a notat mai târziu căpitanul Forbes, în memoriile sale.

Micuței i s-a dat un nou nume: Sara Forbes Bonetta. În 1850, ea a fost prezentată Reginei Victoria, care a fost profund impresionată de inteligența excepțională a tinerei și a decis să îi asigure un viitor promițător.

Sara Forbes Bonetta

Sara Forbes Bonetta / Aina și James Pinson Labulo Davies

Aina a devenit Sara Forbes Bonetta

În anul 1851, Sara a început să sufere de o tuse cronică, probabil ca urmare a diferențelor climatice dintre Marea Britanie și Africa. Suverana a luat hotărârea să o trimită pe micuță la o școală în Africa, în speranța că se va întări.

Sara s-a întors în Londra în 1855, la vârsta de 12 ani, și a fost primită din nou cu căldură în sânul curții regale. Ba mai mult, ea a fost onorată cu invitația de a participa la nunta Principesei Alice, fiica Reginei Victoria, care a avut loc în luna ianuarie a anului 1862.

Gestul Reginei Victoria a fost privit ca un act de emancipare, deoarece a reprezentat un exemplu concret de toleranță într-o epocă în care tensiunile rasiale erau proeminente în societatea europeană.

Pe parcursul anilor, Regina Victoria a sfătuit-o pe Sara să se căsătorească cu căpitanul James Pinson Labulo Davies. Ceremonia căsătoriei a avut loc la biserica St. Nicholas din Brighton.

Căpitanul Davies era un afacerist de origine africană și bucura de o avere semnificativă. După căsătorie, cuplul s-a stabilit în Africa. Au avut împreună trei copii: Victoria, care a primit numele chiar de la suverana Angliei, Arthur și Stella Davies.

Din păcate, viața Sarei a fost curmată prematur, la vârsta de doar 37 de ani, pe 15 august 1880. Femeia pe care Regina Victoria o protejase cu atâta grijă s-a stins din viață din cauza tuberculozei, în orașul Funchal, capitala Insulei Madeira.

A ales să se mute acolo în speranța că clima blândă a insulei i-ar putea ușura suferința provocată de boala pulmonară de care suferea, însă soarta avea, din nou, alte planuri.

Iar dacă această poveste îți aduce aminte de ceva, este pentru că seamănă destul de mult cu scenariul reputatului serial Bridgerton, care rulează în acest moment pe Netflix. Mai mult, tot pe această rețea de streaming poți vedea prequel-ul Bridgerton, Queen Charlotte.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele